Plătim ambalajul din plastic, sticlă sau metal cu 0,5 lei la anumite băuturi de la 30 noiembrie, comercianții sunt OBLIGAȚI să restituie garanția

483

Începând cu data de 30 noiembrie, Sistemul de  Garanție Returnare (SGR), unic la nivel naţional, este obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor în condiţiile HG nr. 1074/2021. Consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele de unică folosință din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi și să primească suma oprită drept garanție atunci când au cumpărat produsul, de 0,5 lei .

Pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință în vederea reciclării, până la data de 28 februarie toți comercianţii și producătorii care introduc pe piaţa naţională produse ambalate au obligaţia să se înregistreze în baza de date gestionată de către administratorul sistemului de garanție-returnare (SGR), acesta urmând a deveni funcțional la nivel național din 30 noiembrie. Neînregistrarea în baza de date SGR constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei.

,,Sistemul de garanţie-returnare (SGR), este aplicabil pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase. Astfel consumatorii sau utilizatorii finali pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianţi pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziţionat produsul ambalat şi fără a putea fi condiţionaţi de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanţiei, în condiţiile prezentei hotărâri. În cadrul punctelor de returnare, comercianţii sunt obligaţi să accepte ambalajele SGR returnate de consumatorii sau utilizatorii finali, indiferent de locul din care a fost achiziţionat produsul ambalat şi fără a condiţiona acceptarea ambalajului SGR de prezentarea bonului fiscal.  Începând cu data intrării în funcţiune a SGR, comercianţii sunt obligaţi să perceapă garanţia de la consumatorii sau utilizatorii finali, valoarea acesteia fiind în cuantum de 0,5 lei pentru toate tipurile de ambalaj SGR.,, informează Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt.

Sistemul de  Garanție Returnare se aplică atât produselor fabricate pe teritoriul naţional, cât şi produselor importate sau achiziţionate intracomunitar.