Ministerul Apărării: încadrările în sistem au depășit numărul ieșirilor. Se recrutează soldați gradați profesioniști

77
foto: MApN

MApN informează că în perioada ianuarie-august, numărul total de intrări în sistem a depășit numărul ieșirilor. Între cauzele ieșirilor de personal se numără temerea privind posibilitatea modificării cadrului legislativ legat de pensionare.

O situație prezentată astăzi privind sistemul militar arată că, de la începutul anului și până la finele lunii trecute,  au fost încadrate mai multe persoane comparativ cu cele care au părăsit sistemul. Potrivit  MApN, au fost încadrate aprox. 3.800 de funcții (dintre care aprox. 700 ofițeri, 400 maiștri militari, 1.100 subofițeri, 1.000 SGP și 600 personal civil contractual). Au ieșit din sistem aprox. 3.600 de persoane (dintre care 400 ofițeri, 250 maiștri militari, 800 subofițeri, 1.650 SGP și 500 personal civil contractual).

,,Toți militarii au fost numiți în funcții aflate la baza ierarhiei militare, în structurile prioritare, în special în unitățile care își consolidează capacitatea de luptă. Între cauzele ieșirilor de personal se numără temerea privind posibilitatea modificării cadrului legislativ legat de pensionare (cu impact asupra militarilor aflați în partea superioară a carierei – personal cu experiență și expertiză, greu de înlocuit pe termen scurt și mediu), respectiv nivelul scăzut de salarizare al militarilor (cu impact asupra celor aflați în partea inferioară și medie a carierei). Ieșirile militarilor au fost prin treceri în rezervă neplanificate prin demisie (37%), reducerea vârstei standard de pensionare (35%), clasări medicale (21%) și altele. Pe categorii de personal, constatăm că pentru ofițeri și maiștri militari/subofițeri, ieșirile au fost prin trecere în rezervă cu reducerea vârstei standard de pensionare (59%) și demisie (17%), alte ieșiri, în timp ce la SGP, ponderea cea mai mare a avut-o trecerea în rezervă prin demisie (55%).,, arată ministerul.

În acest moment, se află în derulare o campanie de recrutare pentru soldații gradați profesioniști, campanie ce se desfășoară direct în unitățile militare. Detalii: https://www.mapn.ro/…/18128_media…/gradati-profesionisti