FOTO-VIDEO/ API acuză: UMB, rușinos pe Expresul Colonești-Pitești! S-au întins mai mult decât le e plapuma!

1304

La aproape doi ani de la semnarea contractului, pe tronsonul 4 Colonești- Pitești al Drumului Expres Craiova- Pitești constructorul a ajuns la 22% stadiu fizic la sfârșit de iunie. Stadiu rușinos, acuză cei de la Asociația Pro Infrastructură, care constată că UMB s-a întins mai mult decât îi e plapuma, mobilitatea este slabă și este posibil să depășească termenul contractual de finalizare- noiembrie 2024.

Pe Drumul Expres Craiova- Pitești se circulă din luna mai 2022 pe lotul 1 tronsonul 2 cu varianta de ocolire a orașului Balș, iar din iunie 2022 pe lotul 2 cu centura Slatinei. Dacă pe tronsonul 3 Valea Mare- Colonești se estimează deschiderea circulația până la finele acestui an, în avans față de termenul contractual (ianuarie 2024), pentru tronsonul 4 Colonești- Pitești Asociația Pro Infrastructură se anunțăm sceptică privind respectarea termenului contractual, având în vedere ritmul lucrărilor și mobilizarea slabă.

API a publicat imagini de pe șantier, analizând stadiul lucrărilor.

,,UMB, rușinos pe DEx12 Colonești-Pitești. Miercurea trecută am filmat întreg tronsonul 4 al Drumului Expres DEx12 Craiova-Pitești:

 

Hartă interactivă: .

Din păcate, acesta este unul din șantierele unde se vede foarte clar ceea ce v-am avertizat încă din 2022 că se va întâmpla: depășirea capacității grupului de companii UMB. Simplu spus, cei de la UMB s-au întins mai mult decât le e plapuma. Au luat mai mult decât pot duce… la viteza și seriozitatea cu care ne-au obișnuit.

Cifrele seci: au ajuns la 22% stadiu fizic la sfârșit de iunie, adică la aproape doi ani de la semnarea contractului (17.08.2021) care stipulează 12 luni de proiectare plus alte 24 de execuție. Așadar termenul de finalizare este noiembrie 2024, 3 ani de la emiterea ordinului de începere din 15.11.2021.

Cu alte cuvinte, antreprenorul trebuie să pună în teren aproximativ 75% în cele 15 luni rămase, 5% pe lună în medie. Perfect fezabil pentru acel UMB pe care-l știm.

Dar vedem un UMB obosit și întins dincolo de maximum pe 410 de kilometri de autostradă și drum expres, plus alte câteva proiecte mai mici. Iar cei aproape 32 de kilometri dintre Colonești și Pitești (Oarja) reflectă perfect noua realitate.

Lotul nu este ocolit nici de cel mai rușinos semn al mobilizării slabe: zonele verzi cu vegetație răsărită pe aliniamentul drumului după ce s-a decopertat terenul sau chiar s-au așternut straturi de umplutură. Nici nu ne aducem aminte ultima dată când am văzut așa ceva pe un șantier UMB.

Este drept, au fost (și mai sunt) blocaje birocratice independente de constructor, cum ar fi exproprierile suplimentare și aprobarea soluțiilor finale în nodul A1/Oarja și la Albota, dar și veșnicele păduri care trebuie scoase din circuitul forestier. Dar chiar și așa, cei de la UMB au front de lucru suficient unde pot munci nestingheriți… și nu o fac.

Așa că prognosticul nostru este rezervat: doar sperăm ca antreprenorul să nu iasă (prea tare) din termenul contractual, noiembrie 2024. Dar, cu mobilizarea actuală demnă mai degrabă de companii din Grecia, Italia și Turcia pe care nici nu vrem să le numim, UMB va ajunge la Pitești abia prin vara lui 2025.,, anunță API.

Tronsonul 4 (Colonești-Oarja-Pitești), în lungime de 31,82 km trebuie finalizat și dat în circulație anul viitor.

Pe tronsonul 3 (ValeaMare -Colonești), în lungime de 31,75 km lucrările avansează într-un ritm bun și au depășit deja 70%.  Constructorul face toate demersurile necesare pentru deschiderea circulației până la sfârșitul anul acesta (înainte de termenul contractual). Tronsonul va avea asigurată o descărcare provizorie în DN65 la Colonești, pentru ca majoritatea acestuia să fie folosită.

DEx 12 este împărțit în 4 tronsoane, cu o lungime de peste 121 km, cu 2 benzi pe fiecare sens, 10 intersecții rutiere și 75 de poduri și pasaje. Jumătate dintre tronsoane tranzitează județul Olt. Tronsonul 2 de 39,85 km, cu punct de început limita dintre județele Dolj și Olt, iar ca punct final municipiul Slatina, la intersecția cu DN 65 a fost deja pus în circulație. Acesta traversează teritoriile administrative ale localităților Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina și Valea Mare și cuprinde centura ocolitoare a orașului Balș, centura ocolitoare a municipiului Slatina și noul pod peste râul Olt. Tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova- Pitești va  traversa județul nostru prin 6 localități: Valea Mare, Priseaca, Scornicești, Optași, Tătulești și Colonești

Cele trei tronsoane (2, 3 și 4) DEx12 sunt construite de către antreprenorul român Dorinel Umbrărescu.