Corpul 1 al Liceului Asan Caracal, cu risc seismic 1, va fi consolidat prin Programul național de investiții ”Școli sigure și sănătoase”

104

Ministerul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a aprobat lista primelor 31 de unități de învățământ care vor primi finanțare prin Programul național de investiții ”Școli sigure și sănătoase”. Pe listă se află și Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal, Corpul 1 urmând a intra în lucrări de consolidare seismică, reabilitare, modernizare și eficientizare energetică.

Ministerul Dezvoltării a decis că 14 licee, 15 școli și 2 grădinițe încadrate în clasa de risc seismic I vor fi consolidate seismic, reabilitate, modernizate și eficientizate energetic . Printre acestea se numără și un liceu din județul Olt, clădirea veche fiind construită prin anul 1922 iar extinderea prin 1987. Finanțarea lucrărilor este asigurată de Ministerul Dezvoltării, iar primăriile răspund de modul în care sunt realizate aceste lucrări.

Sute de liceeni caracaleni nu vor mari reveni în propriile clase | Realitatea Oltului

În februarie, autoritățile au anunțat că pe lista unităților de învățământ care au în uz câte o clădire, încadrată în clasa I de risc seismic- clădiri cu destinația săli de clasă/laboratoare, figurează și două unități din județul Olt: Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal și Grădinița cu Program Normal Broșteni. IȘJ Olt, împreună cu autoritățile locale au identificat soluțiile privind relocarea elevilor. Astfel, la Liceul Asan liceenii s-au mutat în alte imobile din curtea unității, iar preșcolarii din Broșteni la școala din Găvănești. Administrația locală din Caracal  avea în plan consolidarea și reabilitarea clădirii Liceului Teoretic ,,Ioniță Asan”, prin accesarea de fonduri europene, proiectul în valoare de 3,5 milioane de euro aflîndu-se la stadiul DALI.

Clădiri ale Liceului Asan Caracal și GPN Broșteni s-ar putea PRĂBUȘI la cutremur! Ministerul cere RELOCAREA elevilor | Realitatea Oltului

,,Pe perioada lucrărilor, beneficiarii trebuie să asigure spații pentru relocarea activităților sau alte modalități de desfășurare a procesului educațional, a menționat ministrul dezvoltării, care a specificat că nu trebuie întocmite documentații tehnico-economice de tip DALI, ci doar proiectul tehnic. În urma acestuia, a expertizei și a costului standard pe metru pătrat la consolidare, stabilit prin ordin de ministru, finanțarea va fi acordată urgent. Contractele de finanțare se încheie pentru o perioadă de 3 ani,, a anunțat ministerul.

La nivelul județului Olt, din cele 175 clădiri identificate ca fiind cu risc seismic, 118 sunt clădiri administrate de instituții ale statului (şcoli, primării, cămine culturale, grădiniţe, etc). Sediul Primăriei Slătioara a fost propus spre demolare-

DETALII:

Oltul are 175 de clădiri cu risc seismic. 118 sunt şcoli, primării, cămine culturale, grădiniţe ori alte clădiri publice | Realitatea Oltului