Sute de liceeni caracaleni nu vor mari reveni în propriile clase

346

Autoritățile din Olt au decis relocarea, începând de luni, a sute de elevi și preșcolari din două unități de învățământ incluse de Ministerul Educației pe lista națională a clădirile încadrate în clasa de risc seismic I. Pentru consolidarea și reabilitarea lor vor fi alocate de urgență fonduri printr-o hotărâre de Guvern. În județ, din cele 178 de clădiri cu risc seismic, 118 sunt clădiri publice. Pe lângă unități de învățământ se mai află în pericol de prăbușire la un cutremur mare mai multe dispensare medicale, cămine culturale, dar și sedii ale unor primării. Cea mai gravă situație se întâlnește la Slătioara unde imobilul este și el încadrat în clasa clădirilor cu risc seismic I.

Starea imobilelor școlare din Olt a fost evaluată, iar situația nu este deloc una îmbucurătoare. Multe dintre clădirile în care învață elevii și preșcolarii din județ prezintă un grad ridicat de pericol în caz de cutremur. Liceul Teoretic ,,Ioniță Asan” din Caracal și o grădiniță din Găvănești sunt incluse în clasa de risc seismic I, iar autoritățile au luat deja primele măsuri.

Administrația locală din Caracal  avea în plan consolidarea și reabilitarea clădirii Liceului Teoretic ,,Ioniță Asan”, construită în urmă cu mai bine de 120 de ani. Aceasta intenționa să acceseze în acest sens fonduri europene.

În județul Olt, până acum autoritățile au identificat, în urma expertizării clădirilor,  178 de imobile cu risc seismic. Dintre acestea majoritatea sunt clădiri publice. Din fericire, numărul celor incluse în clasa I de risc este mic.

O altă clădire de interes public încadrată în clasa de risc I este primăria Slătioara. Deocamdată angajații își vor desfășura activitatea în același imobil până ce se va construi noul sediu, în acest sens existând un proiect aprobat la CNI.