Încă 22 de cazuri de gripă în Olt, jumătate la copii, și peste o MIE de infecții respiratorii și pneumonii

121

Doar în ultima săptămână, peste o mie de olteni au fost afectați de răcelile de sezon și gripă, numărul celor ajunși la spitalizare fiind de 134. Din cele 22 de cazuri noi de gripă, jumătate s-au înregistrat la copii sub 14 ani, cel mai mic pacient având sub un an de zile.

Direcția de Sănătate Publică Olt raportează azi un număr mare de olteni afectați de infecții respiratorii, pneumonii și gripă. ,,În  ultima săptămână a anului 2022, la nivelul județului Olt  s-au înregistrat  715 cazuri  de infecții respiratorii acute cu 25 internări, 365 cazuri de pneumonii cu 106 internări și 22 cazuri de gripă. Dintre pacienții cu gripă 7 sunt persoane de sex feminin (mediul rural ), iar 15 persoane de sex masculin (10 mediul urban și 12 rural). Sunt pacienți cu vârste  cuprinse între 2- 83 ani ( 0-1 an= 1 caz, 2- 4 ani =4 cazuri, 5- 14 ani= 6 cazuri, 15- 49 ani= 6 cazuri, 50- 64 ani= 1 caz, peste 65 ani= 4 cazuuri ), care s-au prezentat în serviciile specializate ale Spitalului Județean de Urgență Slatina ( 2 ) și  Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Caracal ( 20) cu simptomatologie compatibilă cu gripa, motiv pentru care li s-au recoltat câte un test  pentru determinarea virusurilor gripale ( 20 teste antigenice rapide și 2 teste pentru determinarea virusurilor prin metoda RT- PCR ),, declară Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP Olt.

Rezultatele testelor au indicat 20 cazuri confirmate pentru virusul gripal tip A, un caz confirmat  pentru virusul gripal tip A subtip H3 și 1 caz confirmat  pentru virusul gripal tip A subtip H1. Doar 3 pacienți se află internați în spital, restul se tratează la domiciliu.

Specialiștii reamintesc faptul că cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.