Interzis pentru vânzarea porcilor în târguri! Amenzile pentru comercializarea cărnii de porc neexpertizată -între 20.000 și 40.000 de lei

161

Pentru a fi siguri că bucatele pregătite de Sărbători conform tradiției și carnea consumată la masa familiei nu-i va îmbolnăvi, oltenii care nu sacrifică porcii în gospodărie sunt îndemnați să respecte recomandările specialiștilor și să cumpere carne de porc numai din unități autorizate și supusă controlului sanitar veterinar. DSVSA Olt atenționează că vânzarea de carne neexpertizată se pedepsește cu amenzi mari.

DSVSA Olt: Sacrificarea porcilor trebuie urmată de examen trichineloscopic, ce costă cca 26 lei. Unde se face analiza cărnii | Realitatea Oltului

DSVSA Olt le transmite oltenilor că se menţin restricţiile în ceea ce priveşte organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora. Cu alte cuvinte, este interzisă funcţionarea târgurilor de animale vii, precum și vânzarea porcilor vii la persoane neautorizate, în alte locuri neaprobate sanitar veterinar.

,,Informăm consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.).
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Cumpărati produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor,, transmite DSVSA Olt.

Autoritățile sanitar- veterinare le reamintesc oltenilor regulile ce trebuie respectate :

-Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar.

-Sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, consecinţele pot fi grave.

– În cazul, în care proprietarul de animale constată :înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc) sau/și după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul linfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc, se va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea efectuării anchetei epidemiologice  pentru depistarea precoce a pestei porcine africane şi evidenţierea  diagnosticului diferenţial.

-Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.