CJ Olt vrea bani pentru lupta cu bacteriile și virușii din spital

83

Numărul mare de infecții nosocomiale confirmate și raportate, dar și tendința de creștere a acestora  dau bătăi de cap autorităților din sănătate și celor administrative ce gestionează problematica unităților medicale. Pentru ca medicii de la Spitalul Județean de Urgență Slatina să descopere la timp aceste infecții asociate actului medical, Consiliul Județean Olt a inițiat un proiect ce are ca scop achiziționarea de aparatură specifică. Finanțarea de peste 6 milioane de euro urmează a fi asigurată prin PNRR.

Numărul cazurilor de infecții nosocomiale confirmate și raportate de conducerea celui mai mare spital din Olt este în creștere. Cauzele ar fi numeroase și diverse, susțin specialiștii care fac eforturi pentru ca ele să fie descoperite la timp iar starea pacienților să nu se agraveze și să le pună în pericol viața.

În sprijinul medicilor, în lupta cu infecțiile nosocomiale va veni și Consiliul Județean, instituție în subordinea căreia se află Spitalul Județean de Urgență. Prin accesarea de fonduri europene, administrația olteană dorește achiziționarea de aparatură modernă care să ajute la depistarea rapidă a infecțiilor, dar și să diminueze riscul contaminării instrumentarului medical cu virușii sau bacteriile care le provoacă. Medicii infecționiști susțin că infecțiile nosocomiale afectează uneori grav procesul de tratare a pacienților din unitățile medicale și crește prețul de cost per pacient.

Creșterea numărului de infecții nosocomiale în ultima perioadă s-a înregistrat și la celelalte unități medicale din județ. Numărul acestora este direct proporțional cu cel al pacienților tratați.

Depistarea târzie a infecțiilor nosocomiale în cazul unor pacienți cu boli grave conduce de multe ori la adevărate tragedii.