Peste 3000 de elevi din Olt vor primi DUBLU pentru decontarea navetei, în avans, pe baza unei cereri

82

Elevii care învață în altă localitate de domiciliu vor primi în avans banii destinați decontării transportului, aceștia putând să-i folosească nu numai pentru mijloace de transport în comun, ci și pentru autoturismul familiei. Suma de navetă a fost dublată. Și cei care stau la internate ori în gazdă beneficiază de decontarea curselor dus-întors din fiecare week-end și de sărbătorile legale.

Aproape 200.000 de elevi din România fac naveta în anul școlar 2022-2023, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Educației. Printre aceștia, și 3019 elevi din județul Olt care merg zilnic să învețe în altă localitate decât cea de domiciliu. Prin OUG, Guvernul a modificat și completat Legea Educației Naționale, asigurând majorarea sumei destinate transportului elevilor de patru ori. Astfel, elevii care fac naveta vor primi 60 de lei/lună pentru distanțe de până la 3 kilometri, iar pentru transportul pe distanțe ce depășesc 3 kilometri suma se va suplimenta cu 6 lei/ lună pentru fiecare kilometru. Banii nu mai trebuie justificați, ci se acordă pe baza unei cereri depuse la unitatea de învățământ în care elevul precizează distanța de la domiciliu la școală. Ei vor fi primiți în avans la începutul lunii, putând fi folosiți nu doar pentru abonamente la mijloacele de transport în comun, ci și pe bilete ori transport cu orice autoturism.

De asemenea, elevii care stau la internate ori în gazdă vor beneficia și ei de decontarea navetei, pe baza documentelor de transport, pentru contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, cât şi pentru contravaloarea unei călătorii dus-întors, efectuată în perioada fiecărei sărbători legale.