Au venit rezultatele de la Institutul Cantacuzino București pentru cazurile 2 și 3 de botulism din Olt. Analizele au confirmat infecția pentru pacientul decedat în urmă cu două zile la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Rezultatul pentru pacientul suspect este negativ.
În ultimele două luni, județul Olt a înregistrat două cazuri confirmate și unul suspect de botulism, infecție depistată după opt ani. Azi s-au primit rezultatele de la Institutul Cantacuzino, veste bună fiind că pentru pacientul de 38 de ani, internat la SJU Slatina, nu se confirmă suspiciunea.
,,Date privind cazul 2 – deces botulism: In data de 18.11.2022, orele 12:00 s-a primit Buletinul de Analiza nr. 541941-15, emis de Institutul Cantacuzino Bucuresti, pentru determinarea tip de toxina botulinica din ser/ fr. necroptic prin seroneutralizare in vivo pe soarece, cu rezultatul: botulism tip B.
Date privind cazul 3 – infirmat toxina botulinica: In data de 18.11.2022, medicul curant din sectia B.I. – S.J.U. Slatina transmite rezultatul RMN craniu si coloana cervicala: AVC ischemic in teritoriul parieto- hipotalamic drept, motiv pentru care a fost transferat in sectia Neurologie, pentru supraveghere si tratament de specialitate. In data de 18.11.2022, orele 11:59 s-au primit: Buletinul de Analiza nr. 542044-15, emis de Institutul Cantacuzino Bucuresti, pentru determinarea toxinei botulinice in ser/ fragment necroptic prin inoculare i.p. la soarece, cu rezultat negativ ( absenta ); Buletinele de Analiza nr. 542043-15, 542045-15, 542046-15, 542047-15, emise de Institutul Cantacuzino Bucuresti, pentru determinarea prezenta toxina botulinica in alimente prin inoculare i.p. la soarece, cu rezultate: negative ( absenta ); S-a instiintat familia privind rezultatele probelor recoltate de la domiciliu, in vederea ridicarii interdictiei de consum.,, transmite Direcția de Sănătate Publică Olt.
Bărbatul suspectat (caz 3) mâncase cu o zi înainte carne de la garniță, preparată în decembrie 2021, despre care medicii au suspectat că nu ar fi fost suficient preparată termic și ar fi putut duce la botulism. Detalii despre caz:
Cazul 2, bărbatul decedat în urmă cu două zile, ajunsese pe 7 noiembrie la SJU Slatina, după ce a consumat: brânză, ou fiert, carne porc, mămăligă cu pește macrou prăjit în ulei, piept de pasăre (cocoș ). „Pacientul de sex masculin , în varsta de 68 ani, din Slatina, confirmat cu diagnosticul de botulism în data de 14.11.2022, internat in sectia ATI la SJU Slatina a decedat în data de 16.11.2022,ora 8.50, in ciuda eforturilor medicilor si a administrarii serului antibotulinic înaintea confirmarii cazului ( la momentul suspiciunii)”, a transmis DSP Olt:
A DECEDAT slătineanul confirmat cu botulism | Realitatea Oltului
Alte detalii despre acest caz:
Primul pacient, tot un bărbat, confirmat cu botulism a decedat pe 21 septembrie tot la Spitalul Slatina: