S-a lansat Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027. ADR SV are un volum istoric de fonduri europene

404

Comisia Europeană a alocat pentru Programul European al regiunii Sud- Vest Oltenia, formată din cinci județe: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea, aferent perioadei de programare 2021-2027, suma de 1,2 miliarde de euro. Azi, Agenția de Dezvoltare Reginală SV Oltenia a lansat la Craiova programul regional în prezența ministrului Adrian Câciu.

În prezența reprezentanților Comisiei Europene, ai Guvernului României, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Finanțelor Publice și a altor peste 130 de reprezentanți ai autorităților locale din cele cinci județe ale regiunii, parteneri naționali, regionali și locali interesați de prezentarea noului program și de oportunitățile de investiții din perioada de finanțare 2021-2027 azi la Craiova a fost lansat Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021- 2027. Acesta reprezintă principalul instrument de dezvoltare a comunităților celor cinci județe: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

ADR DS Oltenia estet unitate de management, deci va gestiona direct fondurile spre deosebire de programul anterior când era unitate intermediară. Pe lângă fondurile alocate prin Programul Regional semnat de ADR cu Comisia Europeană pe 17 octombrie, va gestiona și alte fonduri europene alocate României prin PNRR.

Potrivit directorului general al ADR Sud-Vest Oltenia, Alexandru Stănescu, programul, care beneficiază de o finanțare de 1,2 miliarde de euro, include 8 priorități ce acoperă domenii diverse, precum competitivitate prin inovare și întreprinderi dinamice, digitalizare în beneficiul cetățenilor și al firmelor, eficiență energetică și infrastructură verde, mobilitate urbană durabilă, accesibilitate și conectivitate la nivel regional, educație modernă și incluzivă, dezvoltare teritorială sustenabilă. Fondurile pot fi accesate atât de autorități ale administrației publice, universități, institute de cercetare, unități de cult, cât și de mediul privat, pentru proiecte ce acoperă domenii diverse. Se estimează că la începutul anului viitor se vor lansa în consultare publică cea mai mare parte ghiduri, primul fiind deja pus în dezbatere la acest moment pentru că ADR Sud-Vest Oltenia a ,,furat startul” așa cum au recunoscut reprezentanții Ministerului Finanțelor  Publice..

Prezent la eveniment, ministrul Adrian Câciu a arătat că ADR SV Oltenia are un volum istoric de fonduri europene și i-a îndemnat pe reprezentanții autorităților locale și IMM-urilor să nu mai aștepte finalul exercițiului financiar în a accesa fondurile europene ci să fie angrenați în proiecte cât mai repede cu putință.

LIVE conferința de lansare:

https://fb.watch/gRZNQZqKzx/

La evenimentul de astăzi, din județul Olt, au fost prezenți, printre alții: președintele CJ Olt, Marius Oprescu, fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu-deputat de Olt și fost director general AFIR, subprefectul județului Ana Maria Ciaușu, primarii Ion Doldurea, Cătălin Rotea, Iulică Oane și Nicușor Rada.

În perioada următoare vom reveni cu informații despre cele opt priorități și sumele alocate pentru fiecare împarte precum și cu precizări referitoare la posibilii beneficiari.