Scor ISTORIC al lotului României la Olimpiadă Balcanică de Matematică pentru Juniori de la Sarajevo, condus de profesorul slătinean Perianu

279

România s-a clasat pe primul loc națiuni cu cel mai mare scor general pe echipe înregistrat în istoria Olimpiadă Balcanică de Matematică pentru Juniori (2022). Lotul național a obținut patru medalii de aur și două de argint, liderul echipei fiind Marius Perianu, profesor de matematică la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina.

În perioada 28 iunie – 3 iulie, la Sarajevo (Bosnia și Herțegovina) se desfășoară cea de a 26-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori (JBMO 2022). Societatea de Științe Matematice din România anunță azi ocuparea locului I de cptre echipa României, coordonată de  profesorii: Marius Perianu, Colegiul Național „Ion Minulescu”, Slatina (leader); Cristian-Teodor Mangra, Colegiul Național „Tudor Vianu”, București (deputy leader); Cristian Lazăr, Colegiul Național Iași (observator).
,, În clasamentul neoficial pe națiuni, România a ocupat locul întâi cu 224 de puncte din 240 posibile, cel mai mare scor general pe echipe înregistrat în istoria competiției. Următoarele locuri de pe podium au fost ocupate de Serbia – 174 de puncte, respectiv Turcia – 166 de puncte.,, anunță SSMR.

Elevii români au obținut următoarele rezultate:

Medalii de aur:
Aida Mitroi (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Nr.16 „Take Ionescu”, Timișoara) – punctaj maxim
Victor-Vasile Dragoș (clasa a VIII-a, Colegiul Național „Vasile Lucaciu”, Baia Mare) – punctaj maxim
Andrei Vila (clasa a VIII-a, Liceul Internațional de Informatică, București)
Radu-Ionuț Stoleriu (clasa a VIII-a, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Iași)

Medalii de argint:
David Ghibu (clasa a VIII-a, Liceul Internațional de Informatică, București)
Emanuel Mazăre (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Pitești)

La JBMO participă echipe formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia – țări oficiale, precum şi echipe din Arabia Saudită, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina (echipa B), Croația, Franța, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan – țări invitate.