FOTO/ Cercetări arheologice la Sucidava, efectuate de studenții Universității Craiova

208

Vechea capitală a tribului dacic al sucilor, situată în vatra orașului Corabia, pe teritoriul fostului sat Celeiu, apoi oraş roman amplasat pe malul stâng al Dunării, este în aceste zile gazda studenților de la Universitatea Craiova, care desfășoară cercetări arheologice.

Cetatea romano- bizantină Sucidava a devenit în acest zile un furnicar, numeroși studenți efectuând cercetări pentru a da de urma unor noi descoperiri care să deslușească viața înaintașilor. Proiectul este derulat în baza unui protocol de colaborare încheiat între Primăria Corabia și Universitatea din Craiova ai cărei studenți au început efectuarea cercetărilor arheologice sistematice.

Pe terasa superioară a Dunării se văd încă zidurile de apărare cu opt turnuri complet dezvelite ale orașului roman târziu Sucidava (secolele IV-VI), care, împreună cu cartierul actual, acoperă o parte a orașului roman din secolele II-III, mai puțin cunoscut. Vizitatorii pot admira obiectele găsite aici cu prilejul săpăturilor arheologice, băile romane, clădirea cu hypocaust (cu podeaua încălzită), rămăşițele celui mai mare pod al Antichităţii -al doilea pod peste Dunăre construit de Constantin cel Mare, bazilica paleocreştină, străzile pavate, dar şi principalul punct de atracţie al cetăţii: Fântâna Secretă, monument unic în arhitectura romano-bizantină

Cetatea Sucidava este singurul obiectiv cultural din județul Olt  inclus pe rutele turistice ale castrelor romane:

Cetatea Sucidava de la Corabia, inclusă pe ruta culturală a castrelor romane realizată prin PNRR | Realitatea Oltului