Ministrul Agriculturii: producție mai slabă decât anul trecut, însă care va aduce un excedent de export

382

Anul agricol se anunță unul bun pentru România, chiar dacă nu se  vor obţine cantităţile de cereale de anul trecut. Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, cum producem în general  mult mai mult decât avem nevoie, se va înregistra și un excedent de export.

România va închide anul agricol 2021/2022 cu o producţie stabilă, anunță ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

„În momentul de faţă am văzut o bună parte din ţară şi discut foarte mult cu fermierii noştri. Culturile aş putea să le cataloghez ca fiind bune în prezent. Evident, sunt diferenţe de la regiune la regiune şi sunt şi situaţii, mai ales în estul ţării, unde a plouat mai puţin şi pe alocuri culturile nu arată foarte bine. (…) Eu cred că vom închide anul agricol 2021/2022 cu o producţie stabilă, care ne va aduce şi un excedent de export, dat fiind faptul că producem în general mult mai mult decât avem nevoie. Evident, ne dorim ca această cantitate, o mare parte din ea, să rămână în ţară, să fie procesată în ţară, să dăm valoare adăugată materiilor prime, dar sunt totuşi 6 luni de când am preluat Ministerul Agriculturii, iar programele pe care le-am conceput şi modul în care începem să realizăm complementaritatea dintre programele naţionale şi fondurile europene cred că îşi vor arăta pe deplin efectele în anul următor”, a subliniat Chesnoiu.

În opinia sa, zonele agricole cu cele mai mari probleme sunt cele din estul ţării, Vaslui, Bârlad, Iaşi, unde a plouat mai puţin, dar şi zona Bărăganului.

Producţia de cereale boabe a României a depăşit anul trecut 27,79 milioane de tone.