Rusaliile la Câmpu-Mare, un festival-concurs ce promovează călușul jucat autentic, în vatra satului

244

Necosmetizat, fără îmbunătățiri moderne adăugate prin coregrafii spectaculoase, călușul de vatră, jucat așa cum se făcea cu secole în urmă în gospodării în perioada Rusaliilor, dansul magic al călușarilor readuce tradiția în fiecare an din ultimii 20 în Câmpu Mare, comuna Dobroteasa. Și anul acesta concursul cetelor călușărești este programat pentru data de 12 iunie.

Căluşul, obicei străvechi practicat în ziua de Rusalii în satele din Olt, se numără printre tradiţiile care au rezistat în timp, cete de căluşari putând fi întâlnite de Rusalii, în zeci de localităţi din judeţ. La Câmpu Mare, în comuna Dobroteasa, însă, pentru a reînvia tradiţia şi a reda magia acestui dans, autorităţile organizează de două decenii un festival în care căluşul se joacă aşa cum se făcea în urmă cu secole.

Ediția din acest an a Festivalului- concurs Rusaliile la Câmpu Mare va aduce în competiția de virtuozitate cete călușărești din comunele oltene Dobroteasa, Vitomirești, Verguleasa, Valea Mare, Oporelu și Sâmburești, precum și din Drăgoiești- Vâlcea.

Festivalul se va încheia cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist Doina Oltului și Orchestra Doina Oltului, dirijor Cristian Dumitru. Vor urca pe scenă artiștii: Maria Ghinea, Gabriel Zăvoianu, Neta Soare, Cătălin Bărbulescu, Ileana Lăceanu și Cornel Roșoga, invitați speciali fiind Violeta Constantin și Nicu Paleru.