Oltul, al doilea pe țară la Programul Usturoiul

59

Dacă la Programul Tomata județul Olt este liderul de necontestat al țării, și la programul Usturoiul încep să se înscrie tot mai mulți fermieri. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Oltul are cea de-a doua suprafață din țară cultivată cu usturoi pentru care se cere subvenție.

Ministerul Agriculturii anunță un interes crescut din partea fermierilor pentru Programul de susținere a producției de usturoi.  S-au înscris în program 1203 producători agricoli, cu o suprafață de 1374 ha, din care 766 persoane fizice, 67 persoane juridice și 370 PFA, II și IF. Printre județele unde s-au înființat cele mai mari suprafețe cu usturoi în cadrul Programului se numără:  Buzău – 276,46 ha ,  Olt – 222,62 ha, Teleorman – 120,03 ha, Botoșani – 106,87 ha,  Giurgiu – 89,84 ha, Bihor – 63,76 ha,  Timiș – 46,02 ha, Arad – 36,41 ha, Dâmbovița – 33,60 ha.

În Olt, al doilea județ din program la nivel național, s-au depus 211 dosare pentru solicitarea ajutorului financiar de la stat, comparativ cu anul trecut când s-au înregistrat 140 de dosare. Cele mai mari suprafețe cultivate cu planta aromată sunt la: Vișina, Băbiciu, Vădastra și Cezieni.

,,Ajutorul contribuie la sporirea interesului producătorilor agricoli pentru cultura usturoiului în zonele cu tradiție, precum și la echilibrarea balanței comerciale prin reducerea importurilor, stimularea exportului, a producției și a consumului de produse românești, răspunzând astfel dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete locale. Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie-21 noiembrie inclusiv. Dovada obținerii producției de usturoi o constituie bonul fiscal/factura/fila din carnetul de comercializare. Valoarea maximă a sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 3000 euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată.,, anunță MADR.

Mai multe despre Programul Usturoiul în Olt:

Numărul fermierilor care cultivă usturoiul, mai mare decât anul trecut | Realitatea Oltului