Spectacol de folclor în Parcul Poroineanu pentru aniversații zilei, dar și evocare a donatorului

238

Respectând dorința lăsată prin testamentul prin care și-a donat averea caracalenilor, inclusiv parcul ce-i poartă numele, de Sf. Constantin și Elena administrația celui de-al doilea municipiu al Oltului îl va evoca pe Constantin Poroineanu printr-un spectacol de folclor organizat în parc. Evenimentul artistic este dedicat totodată tuturor aniversaților zilei.

Pe 21 mai, zi de mare sărbătoare creștină, caracalenii și nu numai sunt invitați să participe la un spectacol de folclor susținut de către soliștii și dansatorii Ansamblului Folcloric Romanați al Centrului Cultural Municipal ”Radu Șerban”. Spectacolul va începe la ora 12.30 și va fi organizat în Parcul Constantin Poroineanu, zona monumentului „Evocare 1848!, una dintre moștenirile lăsate de unul dintre cei mai avuți moșieri din istoria țării, căruia îi poartă numele, respectând astfel dorința testamentară a boierului de a fi pomenit în fiecare an de Sf. Constantin și Elena.

,,21 mai este ziua în care îi sărbătorim pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Această sărbătoare ne face pe noi, caracalenii, să ne amintim și de figura lui Constantin Poroineanu, personalitate emblematică a județului Romanați , actualul județ Olt. Pentru a rămâne aproape de tradiție, Ansamblul Folcloric Romanați al Centrului Cultural Municipal ”Radu Șerban” încununează această sărbătoare cu un spectacol cu muzică și joc popular în Parcul Constantin Poroineanu.,, anunță centrul cultural caracalean.

Începând din 1996, Primăria Municipiului Caracal îl pomenește pe Constantin Poroineanu printr-un Te Deum de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care din anul 2007 sunt şi protectorii spirituali ai localităţii.

Poroineanu a lăsat caracalenilor moștenire nu numai parcul întins pe o suprafață de peste 25ha, fiind azi unul dintre cele mai mari parcuri naturale din Europa, ci întrega sa avere ce se ridica  la 3.100.000 de lei, dintre care 2.150.000 parte imobiliară.