Programul de fertilizare in vitro a fost introdus pe lista măsurilor urgente

88

Programul de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri „Sprijin pentru România”. Ministrul Gabriela Firea a anunțat că acest proiect va intra în foarte scurt timp pe masa Guvernului, pentru aprobare.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a transmis azi că se bucură că programul de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri „Sprijin pentru România”, şi că în următoarele două-trei luni, vor face primele decontări, iar cuplurile cu astfel de probleme încep procedurile.
Potrivit ministrului Familiei, pachetul legislativ care să reglementeze noua propunere pentru procedura de fertilizare in vitro este deja pe circuitul de avizare şi va realizat în comun de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Sănătăţii.

”România trece printr-o criză demografică fără precedent – anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimul secol! Multe familii se tem să mai aducă pe lume copii din motive pur economice, gândindu-se dacă le vor putea asigura viitorul. Avem la Ministerul Familiei proiecte care vor mai uşura viaţa de zi cu zi. Trebuie, însă, să ajutam şi familiile care-şi doresc copii, dar nu-i pot avea din motive medicale. Unul din cinci familii se confruntă cu infertilitatea – o problemă foarte serioasă, nu un moft! În următoarele două-trei luni, facem primele decontări, iar cuplurile cu astfel de probleme încep procedurile! 5.000 de proceduri vor fi gratuite doar în 2022. Venim, astfel, în sprijinul familiilor care nu-şi permit aceste proceduri foarte costisitoare. Sute de familii s-au împrumutat şi îndatorat pe mulţi ani pentru a-şi putea vedea visul cu ochii, acela de a avea un copil. Vom aplica la nivel naţional un proiect de interes din mandatul meu de primar general. Extinderea acestui program la nivel naţional – FIV “O şansă pentru cuplurile infertile” – este un proiect mult aşteptat, pentru care ne-au scris deja sute de români. În Bucureşti, s-au născut 556 de copii după 1.000 de astfel de proceduri”, spune Firea.

Decontările se vor face în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Suma decontată pentru o procedură este de 4.000 de euro, în lei, la cursul zilei pentru femei între 25 şi 45 de ani. Până acum se făceau deconturi pentru doamne de până la 40 de ani. De asemenea, nu sunt condiţionate procedurile în sensul numărului acestora, bazându-ne doar pe recomandarea medicală.