Traian Băsescu nu își va pierde privilegiile de fost președinte de stat și atacă la CEDO decizia care-l indică drept colaborator al Securității

164

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică. Decizia nu îi afectează, potrivit avocaților, nici privilegiile de fost președinte și nici mandatul de europarlamentar.

Curtea Supremă a respins apelul depus de fostul președinte Băsescu față de decizia Curții de Apel București, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia instanței de fond și a decis că fostul șef al statului a fost colaborator al Securității ca poliție politică. Acesta a reacționat pe Facebook: ”Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”.
Decizia de colaborator al Securității nu îi va afecta calitatea de eurparlamentar, iar Băsăescu nu-și va pierde privilegiile de fost președinte de stat la încheierea mandatului.  d

„- modificările din oct.2021 la Legea 406/2001 privind privilegiile unui fost președinte de stat la încheierea mandatului nu îi sunt aplicabile și președintelui Traian Basescu (vezi aplicarea în timp a legii civile )

– Traian Basescu nu a săvârșit infracțiunea de fals în declarații (vezi latura obiectiva și latura subiectiva a infractiunii raportate la momentul pronunțării deciziei ICCJ)

– Traian Basescu nu își va pierde mandatul de europarlamentar ( la momentul depunerii candidaturii îndeplinea condițiile cerute de legea 33/2007)”, a explicat avocata Eliza Ene Corbeanu.