Două zone defavorizate din Caracal, transformate în cartiere moderne. Primarul a semnat azi contractul de finanțare

488

Cu ajutorul fondurilor europene, două zone defavorizate din Caracal, transformate în cartiere moderne. Contractul de finanțare a fost semnat astăzi de către directorul general interimar al ADR Sud-Vest Oltenia, Ștefan-Cătălin Catană, și primarul municipiului Caracal, Ion Doldurea.

„O viață la limita subzistenței. Săraci, excluși, cu o educație precară și un trai în condiții insalubre, fără prea multe șanse și speranțe. Copiii sunt marginalizați, părinții îngroaşă rândurile şomerilor, iar bunicii își duc ultimii ani în lipsuri. Astfel trăiesc câteva zeci de oameni din două zone mărginașe din Caracal. Pentru ei, banii europeni reprezintă șansa la o viață mai bună. În încercarea de a-i ajuta, autoritățile locale vor demara un proiect prin care își doresc să le asigure locuitorilor din cartierele Carpați și Fânărie condiții mai bune de trai. Contractul de finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a fost semnat vineri, 18 martie, de către directorul general interimar al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, domnul Ștefan-Cătălin Catană, și primarul municipiului Caracal, domnul Ion Doldurea,, anunță ADR SV Oltenia.

Proiectul implementat de Primăria Municipiului Caracal are o valoare totală de aproximativ 8,7 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 7,8 milioane de lei și prevede: construirea unui centru comunitar integrat, modernizarea infrastructurii sportive a două școli, reabilitarea mai multor străzi, amenajarea de parcări și spații verzi

Concret, va fi construit un centru comunitar integrat în care vor fi amenajate o grădiniță, un loc de joacă în interior și unul în aer liber, o baie comunală dotată cu toalete, dușuri, mașini de spălat și uscătorie, o locuință pentru victimele violenței domestice, precum și un centru de resurse pentru sprijinirea persoanelor defavorizate. De asemenea, va fi modernizată infrastructura sportivă a Liceului Tehnologic „Constantin Filipescu” și a Școlii Gimnaziale Nr. 1 „Mihai Viteazul”, vor fi reabilitate mai multe străzi, trotuare și alei, vor fi amenajate parcări și spații verzi, vor fi refăcute și extinse sistemele de instalații și utilități și vor fi realizate lucrări de igienizare și salubrizare.

„Există în comunitatea noastră persoane cu risc de excludere socială, care nu au șanse la educație, la angajare, la o viață mai bună. Și, atunci când reușești să îi ajuți, să le aduci o speranță, simți că ai răspuns încrederii pe care cetățenii au investit-o în tine. Tocmai de aceea, semnarea acestui contract de finanțare este o mare reușită, proiectul este unul deosebit de complex și le va oferi locuitorilor din cele două cartiere vizate condiții mult mai bune de trai. Fără fondurile europene atrase, nu am fi avut posibilitatea să ducem aceste planuri la bun sfârșit”, a declarat Ion Doldurea, primarul municipiului Caracal.

Din cele șapte proiecte depuse în cadrul POR 2014-2020, Primăria municipiului Caracal a semnat șase contracte de finanțare, prin care vor fi reabilitate și modernizate cartierele urbane marginalizate Carpați și Fânărie, vor fi restaurate și dotate Biblioteca „Virgil Carianopol”, Muzeul Romanațiului și Muzeul de Etnografie „Hagiescu Miriște”, vor fi realizate lucrări pentru creșterea eficienței energetice a Spitalului Municipal Caracal și pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea ambulatoriului. Valoarea totală a celor șase proiecte contractate este de 51,2 milioane de lei