Nicolae Ciucă respinge proiectul lui Arafat privind starea de criză în România

218

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, 18 martie, că a respins proiectul de lege care putea constitui baza legală pentru instaurarea așa numitei situații de criză în România, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, și care prevedea, printre altele, că bărbații români între 18 și 60 de ani vor fi incluși în rezerva generală în caz de război.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, astăzi, despre pachetul de legi privind siguranţa naţională, că se află în dezbatere la nivelul Guvernului, la ministere avizatoare, şi a precizat că nu a fost de acord de la început cu acel proiect care instituie starea de criză pentru că ştia că în cadrul acestui pachet de legi pentru apărare există şi un proiect de lege care vizează managementul situaţiilor de criză.

Acest proiect a fost sprijinit de către șeful DSU, Raed Arafat și venea la scurt timp după ridicarea stării de alertă, impusă din cauza pandemiei Covid-19.

Nicolae Ciucă a declarat că pachetul de legi privind siguranţa naţională se găseşte în dezbatere la nivelul Guvernului.

”Ministerele de linie au aprobat proiectele de lege şi sunt în analiză la fiecare minister avizator”, a arătat premeirul.

Despre introducerea situaţiei de criză, Nicolae Ciucă a ţinut să precizeze că acela a fost un proiect la care s-a renunţat de când a venit în analiză la Guvern.

”Personal, nu l-am acceptat pentru că ştiam că în cadrul acestui pachet de legi pentru apărare există şi un proiect de lege care vizează managementul situaţiilor de criză. Era vorba despre alte prevederi legale care interferau între legile care sunt deja în momentul de faţă în vigoare şi cele prevăzute în Ordonanţă”, a explicat premierul.