Postul Paştelui. Top 25 de rețete de post rapide și gustoase

133

Postul Paștelui sau Postul Mare, cum mai este numit de credincioșii ortodocși, va începe la data de 7 martie și se va încheia pe 23 aprilie. Vezi 25 de reţete de post de la aperitive până la desert pentru Postul cel Mare, în care nu se consumă carne, lactate şi brânzeturi.

Dacă țineți post, dar totodată vreți să fiți atenți la nivelul de colesterol, am pregătit câteva rețete de post de care vă puteți bucura oricând. Ele sunt potrivite și pentru vegetarieni sau vegani și sunt pline de nutrienți și vitamine.

Postul se referă la o perioadă în care se elimină consumul de carne, lactate, ouă sau alte produse de origine animală. Acest lucru se face din considerente religioase, însă există multe persoane care apelează la acest stil de viață constant.

Aperitive de post

Chiftele de post

Ingrediente:

3 dovlecei/2 vinete mai mici
2 cartofi
2 morcovi
1/2 cană orez brun
1 ceapă mare
2-3 linguri pesmet
1 legătură pătrunjel
1 linguriță lecitină din soia
ulei de măsline
3-4 caței de usturoi
sare de mare, după gust

Mod de preparare:

Morcovii se dau pe răzătoarea mică și se pun într-o tigaie împreună cu câteva linguri de ulei, un sfert de cană de apă și puțină sare.
După 2 minute se adaugă ceapa tăiată mărunt și se lasă încă 5 minute, amestecând din când în când, până legumele se înmoaie și vezi că apa a scăzut de tot.
Cartofii se fierb și apoi se taie mărunt la rândul lor sau se zdrobesc cu furculița.Orezul se fierbe timp de 2 minute, se scurge de apă și se lasă deoparte la răcit.
Vinetele sau dovleceii se dau și ei prin răzătoare și se pun la scurs într-o sită pentru eventualitatea în care ar lăsa apă.
Legumele călite anterior se amestecă într-un castron cu cartofii și cu vinetele sau dovleceii și se adaugă, pe rând, orezul, pesmetul, usturoiul pasat, lecitina din soia și pătrunjelul mărunțit.
Pregătești o tava așternută cu hârtie de copt și aprinzi cuptorul că să se încingă.
Până când se înfierbântă cuptorul ca să fie gata de copt, modelezi chifteluțele cu mâinile unse cu puțin ulei și apoi le așezi în tavă. Ele vor fi rotunde sau mai plate, după cum iți place, dar de mărime potrivită sau mică, nu mari.
Coci chiftelele la cuptor aproximativ 30 de minute la foc potrivit.
Se mănâncă în mod obișnuit calde, dar sunt foarte bune și reci.

 

Salată de vinete

Ingrediente:

1 pachet de vinete congelate
sare
zeama de la 1 lămâie
2 linguriţe ulei
4 căţei usturoi zdrobiţi
2 linguri cu vârf iaurt vegetal, opţional
pătrunjel

Mod de preparare:

Lași la dezghețat vinetele, în frigider, fără să le forțezi. Scurgi apa, pe cât posibil, le pui într-un castron, adaugi sare, după gust, şi zeama de lămâie şi amesteci bine cu o lingură de lemn sau cu mixerul. Torni uleiul, pui usturoiul, adaugi, dacă vrei, iaurtul vegetal şi continui să amesteci până când obţii o pastă consistentă. Serveşti salata de vinete coapte decorată cu frunze de pătrunjel, dacă doreşti, pe felii de pâine proaspătă.

Pastă de hummus

Ingrediente:

150 ml tahini (pastă de susan)
400 g năut din conservă
1 lămâie
2 căţei de usturoi
3 linguri ulei de măsline
0.5 ceașcă apă minerală
sare
piper alb

Mod de preparare:

Se scurge năutul de zeamă și se pasează cu ajutorul unui blender până când se obține o pastă foarte fină.
Pasta de năut se amestecă bine cu cea de susan (tahini), cu zeama de lămâie şi cu usturoiul tocat foarte mărunt.
Se adaugă, amestecând încontinuu, uleiul şi apă minerală până când pasta devine fină, dar consistentă. Se asezonează cu sare și piper.
Hummusul se serveşte proaspăt, stropit cu lămâie, decorat cu muguri de pin sau dâre uşoare de sumac (sau boia dulce) şi chimen.
Se aduce la masă însoțit de lipii sau pesmeți

Salată orientală de post

Ingrediente:

1,4 kilograme de cartofi (de preferat din cei roşii, rezistenţi la fierbere)
2 cepe potrivit de mari (preferabil roşii)
150 grame măsline
250 grame castraveţi muraţi
6-8 linguri de ulei, preferabil de măsline sau de floarea soarelui presat la rece
1 lămâie (sau 4 linguri oţet alb)
mărar, pătrunjel (opţional)
sare
piper

Mod de preparare:

Spălaţi bine cartofii de pământ. Lăsați-i cu tot cu coajă. Puneţi cartofii la fiert, la foc mic, în apă cu sare, pentru aproximativ 25-35 de minute (în funcţie de dimensiunea lor) din momentul în care fierb.
Verificaţi cu o scobitoare sau furculiţă. Dacă pătrunde uşor, până în mijloc, cartofii sunt fierţi.
Transferaţi cartofii fierbinţi în apă cât mai rece pentru uşura desprinderea cojilor. Decojiţi şi tăiaţi cartofii în rondele groase sau cuburi potrivite. Curăţaţi şi tăiaţi ceapa peştişori subţiri şi puneţi-o peste cartofii tăiaţi, la fel şi măslinele, după care adăugaţi dressingul la salată.

Supe şi ciorbe de post

Ciorbă de varză

Ingrediente:

1 kg de varză dulce
2 cepe
1 rădăcină de țelină
2-3 morcovi
1 rădăcină de păstârnac
3 linguri de ulei
2 litri de apă
400 g roșii tocate (sau pasate)
200 ml de suc de roșii
1 lingură de mărar uscat
2 crenguțe de cimbru
300 ml de borș sau zeamă de varză acră (opțional)
sare după gust

Mod de preparare:

1. Curăță și spală bine varza, ceapa, morcovii, țelina și păstârnacul.
2. Taie mărunt ceapa, țelina, morcovul și păstârnacul.
3. Pregătește o oală de 3-4 litri și încinge uleiul.
4. Adaugă toate legumele de mai sus în oală și călește-le la foc mic timp de 15 minute până devin moi.
5. Folosește o răzătoare mare ca să mărunțești varza.
6. Pune peste legumele călite 2 litri de apă fierbinte, o lingură de sare și varza data prin răzătoare.
7. Lasă totul la fiert aproximativ o jumătate de oră.
8. După ce au fiert toate legumele, adaugă roșiile tocate (pasate), sucul de roșii, mărarul și cimbrul.
9. Mai lasă la fiert aproximativ 10 minute, apoi, dacă dorești să acrești ciorba, adaugă borșul sau zeama de varză acră, fiartă în prealabil. Mai lasă la fiert încă 5 minute.
10. Potrivește gustul cu sare după preferință.

Ciorbă de lobodă

Ingrediente:

1 ceapă uscată mare
cozi de ceapă verde
2 morcovi
1 felie mare de țelină
1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac
1 ardei gras
2 linguri de ulei
2 cartofi roșii
2 legături mari de lobodă roșie
1 legătură de ștevie
200 ml roșii la borcan sau suc de roșii cu pulpă
o mână de fidea
200 ml borș
sare
leuștean proaspăt (sau mărar, pătrunjel)

Mod de preparare:

Primul pas este să dai pe răzătoare sau să toci mărunt rădăcinoasele și ardeiul gras. Apoi le călești pe toate câteva minute în uleiul încins cât să își dezvolte aromele.

Rețetă de negresă pentru zilele de post. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

După ce s-au înmuiat legumele, toarnă cam 3 litri de apă și adaugă cartofii curățați și tăiați cuburi. Pune sare după gust și lasă ciorba să fiarbă până se înmoaie cartofii. Apoi, pune roșiile la borcan, fideaua, loboda, ștevia și borșul încălzit.

Lasă ciorba pe foc până mai dă câteva clocote și stinge focul. Preparatul se mănâncă cald sau rece, cu puțin leuștean prosapăt presărat deasupra.

Ciorbă de legume

Ingrediente:

300 ml borș
200 g suc de roșii
100 g fasole verde teci
2 ardei capia
2 morcovi
4 cartof
1 țelină
1 praz
leuștean proaspăt
sare

Mod de preparare:

Se spală și se curăță legumele. Se taie după preferință. Se pune totul la fiert în 2l de apă, mai puțin cartofii.
Când sunt aproape fierte se adaugă și cartofii tăiați cuburi.
La final, când totul este fiert se adaugă sucul de roșii și borșul fiert înainte. Se pune sare după gust și se mai fierb câteva clocote. Se oprește focul și se adaugă leuștean tocat.

Ciorbă de fasole

Ingrediente:

500 g fasole boabe
o ceapă mare
un morcov mare
o ţelină mică
un pastarnac
o rădăcina pătrunjel
câteva boabe de piper
un ardei gras roşu
o linguriţă boia de ardei dulce
un praf de cimbru uscat
sare
4 linguri ulei
leuştean

Mod de preparare:

Pentru patru porţii se folosesc 500 grame fasole cu bobul mic. Se pune la înmuiat pentru câteva ore, pentru a scurtă fierberea. Fasolea se fierbe schimbând de trei ori apa. Nu se adaugă niciodată apă rece pentru procesul de fierbere.

Fasolea trebuie să fiarbă la foc mic, timp îndelungat, cu vasul acoperit. Ca un secret, adăugaţi câteva boabe de piper la fiert.

După ce am schimbat cele trei ape, punem legumele tăiate în felii mari şi ceapă şi lăsăm fasolea să fiarbă la foc mic împreună cu ele vreme de 30 minute. Când boabele încep să se strivească uşor, punem ardeiul tocat şi boiaua de ardei.

După 15 minute adăugăm şi morcovul. Spre sfârşitul fierberii adăugăm cimbrul uscat, sare după gust şi 4 linguri de ulei. O mai lăsăm câteva minute şi adăugăm leușteanul.

Salate de post

Salată de fasole verde cu maioneză de post

Ingrediente:

1 kg fasole verde
1 ardei gras roşu
2 linguri ulei de măsline
1 usturoi
zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Se pune fasolea în apă clocotită şi se fierbe timp de 15 min, sau până se pătrunde. Se scurge de apa şi se amestecă cu ardeiul tăiat bucăţele, uleiul, usturoiul pisat şi zeama de lămâie. Se servește fierbinte, alături de friptură sau șnițele.

Salată de sfeclă roşie cu mere

Ingrediente:

2 sfecle roșii de mărime medie
2 mere
o lingură cu semințe de dovleac crude
o lingură cu semințe de floarea-soarelui crude
o lingură cu ulei de măsline
un morcov mic dat pe răzătoarea mare
sare și piper
2 lingurițe cu oțet balsamic
jumătate de lingură cu stafide.

Mod de preparare:

Sfecla și merele se pun la copt. Acestea sunt gata, atunci când furculița întră ușor în pulpă.
Sfecla se decojește și se taie cubulețe sau feliuțe. La fel și merele. Se pun într-un bol, se adaugă morcovul, stafidele și semințele.
Se face o vinegretă din uleiul de măsline, oțetul balsamic, sare și piper.
Se toarnă peste ingredientele din bol, se amestecă și se servește cu pâine prăjită sau carckers.

Salată de mărături asortate

Ingrediente:

1 kg gogonele
1 kg castraveți
1 kg morcovi
1 conopidă mai mică
2 buc. sfeclă roșie
1 țelină medie+ frunzele aferente
1 varză albă mică
1 strugure mare alb
4-5 gogoșari
3 mere verzi, acrișoare
1 gutuie mică
750 ml oțet
2 l apă
3 linguri sare
300 gr zahăr
1 căpățână usturoi
condimente pentru murături
2-3 foi de dafin

Mod de preparare:

Se curăță și se spală bine legumele și fructele.
Varza și ardeii se taie în fâșii, usturoiul, morcovii și castraveții în rondele, sfecla și țelina în felii mai subțiri, iar gogonelele în sferturi.
Gutuia și merele se feliază, după ce li se înlătură cotoarele, iar conopida se desface în buchețele mici.
Se separă boabele de struguri, de codițe, iar frunzele de țelină se rup împreună cu lujerii.
Se amestecă toate ingredientele într-un vas încăpător.
Într-un vas, pe foc, se pun: apa, oțetul, sarea, zahărul, condimentele pentru murături și foile de dafin.
Se fierb până se dizolvă zahărul și sarea, apoi se strecoară lichidul și se adaugă peste ingredientele din vas, amestecand bine totul.
Se lasă ingredientele în lichid câteva minute(5-10) până se mai răcesc puțin, apoi se scurg bine și se așază în borcane.
Se îndeasă ușor să nu se strivească și se toarnă lichidul cald, apoi se înfiletează capacele.
Se împăturesc borcanele cu salată de murături asortate, să mai stea călduțe o vreme, după care se trec în cămară.

Salată Tabbouleh

Ingrediente:

3 legături mari pătrunjel
1 legătură ceapă verde
100 g bulgur
zeama de la o lămâie
4 linguri ulei de măsline
4 roșii potrivite și bine coapte
câteva frunze de mentă

Mod de preparare:

Bulgurul se pune într-un castron, se toarnă deasupra apă care clocotește, până când aceasta îl acoperă bine și se lasă deoparte timp de minim 20 de minute, pentru a se înmuia și umfla.
Taie tulpinile tari și groase ale pătrunjelului și toacă-l foarte mărunt. La fel și frunzele de menta.
Ceapa verde se curăță și se toacă, la fel, mărunt.
Roșiile se taie cubulete mici. Daca lasă zeama, aceasta nu se vă arunca, ci se vă adaugă și ea în castronul cu salată.
Bulgurul hidratat, răcit și bine scurs, pătrunjelul, roșiile și ceapa se pun într-un caston mare, se adaugă uleiul de măsline, sare după gust, zeama de lămâie și se amestecă bine.
Salata Tabbouleh se dă la frigider pentru o jumătate de ora înainte de servire.

Salată de post cu fasole roşie

Ingrediente:

200 gr fasole roșie boabe din conservă, 100 gr porumb fiert din conservă, 2 fire ceapă verde, 2 ridichii, 1 lingură ulei, sare și piper după gust.

Mod de preparare:

Se pun într-un bol boabele de fasole roșie, cele de porumb, ceapa verde și ridichile spălate și tăiate, potrivim gustul de sare, adăugam uleiul, amestecăm ușor ingredientele și salata este gata, se servește ca atare.

Garnituri de post

Orez cu curry

Ingrediente:

100 g orez
400 ml supă de legume
2 cepe
4 roșii
1 morcov
ulei
praf de curry
sare

Mod de preparare:

Se fierbe orezul în supa de legume. La final se presară sare și puțin praf de curry.
Se decojesc roșiile și se curăță legumele.Se toacă toate legumele mărunt și se prăjesc 1 minut în 4 linguri de ulei. La final se adaugă ½ linguriță de praf de curry și puțină sare.

Tocăniţă de ciuperci

Ingrediente:

1 kilogram de ciuperci Champignon
3-4 căței de usturoi
1 ceapă medie
50 ml de suc de roșii
1/2 legătură de pătrunjel proaspăt
1/2 linguriță de sare
piper negru proaspăt măcinat
1-2 linguri de ulei

Mod de preparare:

Se curăță ciupercile, după care li se taie codițele. Acestea se toacă mărunt, iar pălăriile se feliază. Usturoiul se curăță și se toacă mărunt, iar ceapa se curăță, se spală și se taie mic.

Într-o tigaie, se pun 1-2 linguri de ulei, iar când se încălzește uleiul, puneți ceapa la călit, până când devine translucidă. Adăugați și codițele tocate mărunt, lăsați-le la călit, după care puteți pune și pălăriile ciupercilor feliate și mai lăsați încă 2-3 minute.

Se adaugă o ceașcă de apă sau ce cantitate de apă e necesară pentru a acoperi ciupercile și se lasă la fiert, la foc mic. După ce au fiert, adăugați sarea, piperul negru proaspăt măcinat și usturoiul tocat mărunt și se mai lasă la fiert pentru aproximativ 10 minute.

Se toarnă și sucul de roșii, urmând să mai lăsați încă 10-15 minute pe foc. Între timp, se spală pătrunjelul proaspăt și se toacă mărunt. Se adaugă atunci când este gata preparatul și se amestecă. Se servește cu mămăligă caldă sau rece, după preferințe.

Legume la tigaie

Ingrediente:

500 g broccoli
50 g fasole verde
1 pătrunjel rădăcină
1 morcov
1 lămâie
sare
piper

Mod de preparare:

Se pun la fiert 2l de apă cu sare. Când clocotește se pun fasolea verde, morcovul tăiat rondele și pătrunjelul tăiat bastonașe. După 10 minute de fiert se adaugă buchețelele de broccoli. Se mai fierb 3 minute. Se scot toate într-o strecurătoare.

Se încinge uleiul și se sotează legumele. Se asezonează cu sare și piper și se stropesc cu puțin suc de lămâie.

Varză călită cu mărar

Ingrediente:

1 varză albă medie (între 1 și 2 kg);
1-2 ardei grași;
1-2 cepe albe medii;
1-2 roșii medii;
2-3 linguri de sos de roșii;
ulei, sare, piper- după gust.

Mod de preparare:

Toacă ardeii și ceapa. Pune-i la călit în puțin ulei, la foc mic spre mediu, într-un vas mai mare. Când s-au mai înmuiat, asezonează cu sare și piper și adaugă roșia tăiată cubulețe.

Între timp, spală și toacă varza solzișori nu foarte mărunți. Acesta este secretul pentru cea mai bună varză călită de post.

După 2-3 minute de când ai pus și roșia la călit, adaugă și pasta de tomate. Amestecă, pune și un praf de boia afumată dacă îți este pe plac, pune capacul și lasă la foc mic.

Pune și varza tocată în vasul în care călești legumele și amestecă ușor. Dacă nu încape toată din prima, pune cât încape și, pe măsură ce se înmoaie, mai adaugă din când în când.

Lasă varza la călit la foc mic, amestecând cam din 10 în 10 minute, acoperită cu capac, ca să nu se ardă și să lase singură zeamă. Spre final, pentru un plus de aromă, poți adăuga și alte condimente precum: cimbru sau frunză de dafin.

Feluri principale de post

Sarmale de post cu ciuperci

Ingrediente:

foi de varză sau viță de vie
250 g ciuperci
200 g orez
3 cepe
2-3 roșii sau 100 ml bulion
50 ml ulei
1 l borș
pătrunjel verde
cimbru
mărar
sare
piper

Mod de preparare:

Daca folosiți varză, frunzele de varză se opăresc bine în apă cu sare, apoi se lasă la răcit.
Ceapa și ciupercile se curăță, se toacă și se călesc în ulei încins, câteva minute.
Se adaugă orezul, puțină sare și piper și pătrunjelul verde tocat.
Cu această compoziție se umplu foile de varză sau frunzele de viță, apoi se împachetează.
Se pun sarmalele într-un vas, se toarnă apa cât să le acopere și se pun la fiert.
Când sunt aproape fierte, se toarnă deasupra borșul, fiert în prealabil.
Deasupra sarmalelor se pun felii de roșii sau se toarnă bulionul.
Se pune printre sarmale cimbru și mărar și se introduce vasul în cuptor, timp de 20 de minute.

Ardei umpluţi cu orez

Ingrediente:

ardei gras pentru umplut
3 cepe
2 morcovi mai mari
5 buc roșii potrivite din conservă
ardei gras cubulete
1/2 kg orez
1 cartof crud ras
frunze de pătrunjel și țelină
ulei
sare
piper
bulion
mărar uscat

Mod de preparare:

Se călește pe rand în ulei, ceapa, morcovul, ardeiul, roșiile și orezul; se adaugă pătrunjelul și țelina, se potrivește de sare și piper, iar la sfârșit se pune și cartoful crud, ras prin răzătoarea mică, cu grijă să nu se lipească. Se stinge cu apă caldă și se lasă la fiert 10 minute, pe foc mic. După ce se răcorește puțin orezul, se umplu ardeii grași și se aşează în cratiță peste mărarul uscat. Se dezleagă câteva linguri de bulion în apă rece, se potrivește de sare, piper și condimente și se încălzește puțin după care se poate adaugă peste ardeii umpluți. Se coace în cuptor, la foc mare, cu capac- aproape 45 minute- depinde de orezul folosit și temperatura cuptorului.

Mazăre scăzută

Ingrediente:

500 g Mazăre verde dulce boabe
1 morcov mare
1 ceapă
2 linguri pastă de roşii
2 linguri făină
2-3 linguri ulei de măsline
Sare
Piper
Mărar tocat

Mod de preparare:

Ceapa tocată și morcovul curățat și spălat, tăiat în rondele grosuțe, se pun împreună cu uleiul într-o cratiță. Ceapa și morcovul, peste care punem o linguriță de sare, se călesc la foc potrivit. Se acoperă cu apă caldă și se lasă să fiarbă morcovul.

Se adaugă mazărea și se completează cu apă caldă, atât cât să o acopere. Se pune capacul și se lasă să fiarbă bine; nu va dura mai mult de cinci minute, mazărea fierbe foarte repede.

Făina se omogenizează cu pasta de roșii, la nevoie se adaugă câteva picături de apă, apoi se adaugă în oala care fierbe, amestecând conștiincios. Se lasă să dea câteva clocote, se potrivește gustul de sare și piper (eventual și zahăr, dacă se dorește) și se presară mărar sau altă verdeață, dacă acesta nu vă place.

Orez cu legume

Ingrediente:

2 cești de orez
1 țelină
1 ardei
1 ceapă
o jumătate de dovlecel
o jumătate de vânata
1 morcov
1 legătură pătrunjel
1 legătură marar
sare
piper
usturoi
1 legătură ceapă verde
2 linguri ulei de măsline

Mod de preparare:

Se spală orezul în mai multe ape, apoi se pune la fiert într-o oală cu apă în care se adaugă și puțină sare. După ce orezul a fiert, se dă la cuptor pentru 10 minute, pentru a se evaporă toată apa. Ceapa, țelină și morcovul se curăță și le tăiem fășii. Dovleacul, ardeiul și vânata le tăiem cuburi. Legătură de ceapa verde și usturoiul le călim în ulei de măsline încins. Adăugăm legumele peste ceapă și usturoiul călit și amestecăm vreme de 5 minute. Apoi presarăm pătrunjelul și mărarul tocat mărunt. Punem pe farfurie un strat de orez, apoi legumele.

Deserturi de post

Chec cu cacao

Ingrediente:

2 căni făină
1 cană zahăr
1/2 cana ulei
1 lingură zahăr vanilat
1 cană apă
1 praf de copt
3 linguri nucă de cocos
2 linguri cacao neagră
2 linguri dulceață de vișine

Mod de preparare:

Adaugăm într-un vas zahărul, uleiul, apa, făina și zahărul vanilat. Mixam până obținem o compoziție omogenă. Împărțim compoziția în doua. Într-una din ele punem dulceață de vișine și cacao și omogenizăm. În cealaltă adaugăm nuca de cocos. Ungem o tava cu ulei, o tapetăm cu faină și punem cele două compoziții, alternandu-le. Coacem compoziția vreme de 45 de minute la foc mediu. Va crăpa puțin, să nu vă faceți griji așa și trebuie. Îl scoateți din cuptor când este gata și lăsați 10 min în tavă. Peste 10 min îl scoateți din tava și lăsați să se răcorească bine. Apoi îl pudrați cu zahar și serviți.

Clătite cu miere şi nucă

Ingrediente:

1 kg Făină albă
200 ml Apa minerală
4 linguriţă Zahăr
4 plic Zahăr vanilat
4 linguriţă Sare
8 lingură Ulei pentru prăjit
4 Coaja de lămâie sau portocală

Mod de preparare:

Se pune făina într-un castron sau într-un bol de plastic, se adaugă zahărul, pliculețul de zahăr vanilat și lingurița de sare și se amestecă bine. Apoi urmează ingredientele lichide pentru rețeta de clătite de post: cele 3 linguri de ulei și apă minerală, turnată puțin câte puțin. E nevoie de mișcări circulare pentru a amesteca compoziția, folosind un tel cu formă de pară, cel mai potrivit pentru acest mix de clătite pufoase de post. Evită formarea cocoloașelor și amestecă încontinuu pentru a obține un aluat omogen, cu o consistență fluidă, asemănătoare celui de smântână grasă.

Când toate ingredientele sunt amestecate bine, adaugă esență de vanilie și coaja de lâmăie sau portocale rasă. Aceastea aduc un plus de aromă și savoare desertului de post.
Următorul pas pentru această rețetă de clătite de post este pregătirea tigăii. Pune o picătură de ulei într-o tigaie din teflon sau ceramică (trebuie să fie antiaderentă) și pune-o pe aragaz. Portivește focul cât să nu se încingă prea tare tigaia (influențează foarte mult coacerea și gustul clătitelor).

După ce te asiguri că uleiul este răspândit pe toată suprafață tigăii, poți lua primul polonic din amestecul de clătite de post. Toarnă-l pe tot și învârte puțin tigaia pentru a-l distribui uniform. Nu întoarce clătita de post până nu se coace bine pe prima parte.

Poți folosi un cuțit fără zimți sau o linguriță pentru a ridica foarte puțin o părticică din clătită- observă cu atenție (fără a îndoi sau rupe preparatul) dacă s-a rumenit, după care poți mișcă tigaia pentru a o întoarce. Folosește mișcări rapide și observă cu atenție dacă se coace la fel de frumos și pe cealaltă parte.

Pregătește o farfurie mare, întinsă, pentru a pune toate clătitele pufoase de post. Răstoarnă prima clătită și pregătește o altă linguriță de ulei pentru a unge tigaia. Multe gospodine mai apelează la un truc pentru realizarea de clătite pufoase de post- șervețele de hârtie. Poți realiza un fel de ”pensulă” pentru a întinde puțin ulei în tigaie, astfel eviți folosirea în exces a acestuia. În rețeta de clătite de post e important să menții tigaia la un foc mic spre mediu și să nu utilizezi prea mult ulei.

După ce ai uns tigaia, urmează cel de-al doilea polonic din compoziția de clătite de post pufoase. Repetă pașii de mai sus și pune fiecare clătită, una peste alta, pe o farfurie întinsă. Astfel le vei păstra pe toate la un loc și le vei menține și calde.

Prăjitură negresă

Ingrediente:

Pentru compoziția prăjiturii aveți nevoie de următoarele ingrediente: 280 g făină, 240 ml apă, 250 g zahăr, 100 g cacao pudră,100 ml ulei, 1 linguriță de sare, 2 fiole esență de rom, 1 plic de praf de copt.

Pentru glazura negresei folosiți următoarele ingrediente: 12 lingurițe de zahăr, 6 linguri de apă, 3 lingurițe de cacao.
Ornamentul prăjiturii îl puteți face cu nuci, fulgi de cocos sau bomboane colorate.

Mod de preparare:

Într-un bol mare, adăugați făina și restul ingredientelor care formează compoziția și amestecați totul cu un tel până o să obțineți o compoziție omogenă. Puneți cuptorul la preîncălzit la o treaptă mare și tapați o tavă cu hârtie de copt. Turnați compoziția de negresă în tavă.

Puteți uniformiza aluatul în tavă cu o spatulă din silicon până când compoziția se așează perfect în tavă. Mai apoi puneți tava la cuptor, la foc mediu, aproximativ 30 de minute. După ce scoateți prăjitura din cuptor, adăugați glazură (pentru a obține glazura, puneți într-un vas pe aragaz cantitățile de ingrediente menționate și amestecați în continuu până când aceasta dă în clocot) pe toată suprafața negresei și lăsați-o să se răcească. După ce s-a răcit prăjitura, o puteți pudra cu nucă pisată sau fulgi de cocos și mai apoi o puteți tăia în porții egale.

Gogoşi

Ingrediente:

500 de grame de făină
200 de grame de zahăr
O cană de apă minerală
Un cubuleţ de drojdie
Un praf de sare
3 pliculeţe de zahăr vanilat
Ulei

Mod de preparare:

Dacă vreţi ca gogoşile să vă iasă mai pufoase trebuie să folosiţi apa minerală. Amestecaţi făina cu apa minerală şi cu drojdia dizolvată în puţină apă, zahărul, un praf de sare, zahărul vanilat şi începeţi să frământaţi aluatul.

După ce l-aţi frământat bine, se lasă 10 minute la dospit.Următorul pas este să întindeţi aluatul şi să-l tăiaţi în forme rotunde cu ajutorul unui pahar. Se pun gogoşile la prăjit în ulei încins. La final, le puteţi pudra cu zahăr.