Tinerii vor plăti mai mult pentru polițele RCA

144

Tinerii cu vârsta sub 30 de ani vor plăti mai mult pentru polițele RCA. Asta reiese din noile tarife de referință pentru polițele auto obligatorii – RCA publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Față de raportul precedent, noile tarifele de referinta RCA au consemnat scăderi pentru 20 de categorii de clienți persoane fizice, dintr-un total de 35. Pentru șoferii cu vârsta de maxim 30 de ani tarifele au crescut pentru toate categoriile de mașini.

„Tarifele de referință estimate pentru fiecare segment de tarif sunt, în general, într-un interval rezonabil față de cele publicate anterior, iar acolo unde sunt diferențe, acestea sunt justificate de evoluția expunerii la risc și/sau de evoluția daunalității”, se precizează în informarea ASF.

Perioada de referință pentru datele istorice utilizate atât în cadrul analizelor statistice cât și în determinarea primei de risc de bază, a factorilor de încărcare și a tarifului de referință (sau primă brută de referință) este reprezentată de ultimii 5 ani de eveniment anteriori datei de referință, în speță perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2020.

Tarifele de referință au fost estimate pentru fiecare segment de tarif, aferent categoriilor de vehicule descrise prin Norma ASF nr. 22/2017. Segmentele de tarif au fost construite ținând cont de următoarele caracteristici referitoare la: Persoana asigurată: tipul asiguratului (persoana fizică sau persoana juridică), vârsta asiguratului (pentru persoane fizice); Caracteristicile vehiculului: capacitatea motorului (cmc), numărul de locuri pe scaune, puterea motorului (CP), masa maximă admisă (Kg).