Studiu privind eficiența vaccinurilor anti-COVID-19 în România: Vaccinații, risc de deces de 14 ori mai mic decât nevaccinații

230

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a prezentat marți prima analiză preliminară a datelor de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în România. Potrivit datelor acestui studiu, persoanele vaccinate sunt de 10 ori mai protejate împotriva bolii COVID-19, în timp ce șansele ca o persoană vaccinată să facă o formă gravă de boală sunt de 12 ori mai mici.

Primul studiu privind eficiența vaccinurilor anti-COVID-19 în România a luat sfârșit. Potrivit datelor prezentate de medicul Valeriu Gheorghită, la o primă analiză preliminară a datelor de eficiență a vaccinării împotriva Covid-19 persoanele vaccinate împotriva COVID-19 au un risc de deces de 14 ori mai mic decât cele nevaccinate, un risc de internare și spitalizare în ATI de 12 ori mai mic și un risc de infectare de 10 ori mai mic.

Datele prezentate de Valeriu Gheorghiță au fost adunate pe o perioadă de patru luni, din februarie până la finalul lunii mai.

„Suntem în măsură să vă prezentăm datele de eficiență pentru România. O analiză efectuată pe valul trei, pentru o perioadă de patru luni. Datelor au fost agregate anonimizat din Coronaforms și Registrul Național al Vaccinării. A fost extras numărul de teste pozitive raportate pentru persoanele nevaccinate și persoanele vaccinate. Pentru cele vaccinate ne-am uitat la patru intervale de timp, primele două săptămâni de la doza 1, și alte trei intervale, de la ziua 14 până la administrarea dozei 2, ulterior primele două săptămâni de la doza 2, când apare o creștere a anticorpilor și ultimul interval la mai bine de două săptămâni de la schema completă de vaccinare. Numărul de îmbolnăviri a fost raportat la cele patru intervale de timp, a explicat Valeriu Gheorghiță metodologia.

Eficiența pentru prevenirea infecției este de 90,2%. O persoană vaccinată complet este de 10 ori mai protejată decât persoanele nevaccinate. Vaccinurile previn îmbolnăvirea cu o eficiență de peste 90%.

Totodată, o singură doză de vaccin, la mai mult de 14 zile de la administrare, are o eficiență de 67% în prevenirea spitalizărilor, eficiență care crește la peste 92% în cazul în care vorbim la schemă completă de vaccinare. O persoană vaccinată cu schemă completă are un risc de 12 ori mai mic de a ajunge în spital.

„Eficiența dupa schema completă de vaccinare la peste 14 zile, practic când beneficiile sunt maximale, este de peste 92%. Ceea ce înseamnă un risc de 12 ori mai redus de a face o formă gravă după infecție la persoana vaccinată cu schema completă”, a mai spus medicul infecționist militar.

În ceea ce privește persoanele vaccinate cu schemă completă eficiența este de peste 93%.

Concluzii. Vaccinarea cu schemă completă:

  • scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19
  • scade de 12 ori riscul de spitalizare și de internare la ATI
  • scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2