Numirea șefului TVR subiect de scandal între partide. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților acuză PNL, USR și UDMR de abuz în Parlament

37

Curtea Constituțională a României a admis, săptămâna trecută, sesizarea Partidului Social Democrat și a decis că cele două hotărâri ale Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai TVR și Radio România sunt neconstituționale. Ocuparea șefiei constituie un motiv de scandal printre parlamentari. Alfred Simonis, consideră că majoritatea PNL-USR PLUS-UDMR a introdus „abuziv” pe ordinea de zi a plenului reunit de miercuri numirea unui şef interimar la TVR, fără respectarea procedurilor parlamentare.

Curtea Constituțională a României a decis, săptămâna trecută, după sesizarea PSD că cele două hotărâri ale Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai TVR și Radio România sunt neconstituționale.

Scandalul ocupării postului de conducere din fruntea TV continuă în Parlament, iar acuzațiile între partide curg fără oprire. Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, consideră că majoritatea PNL-USR PLUS-UDMR a introdus „abuziv” pe ordinea de zi a plenului reunit de miercuri numirea unui şef interimar la TVR, fără a respecta procedurile parlamentare – calendar pentru depunerea candidaturilor şi audieri.

„Abuziv, majoritatea compusă din PNL şi USR UDMR şi cu susţinerea minorităţilor naţionale au introdus pe ordinea de zi un proiect cu privire la numirea unui şef interimar la TVR, fără să se stabilească un calendar pentru depunerea candidaturilor, termen de audieri, practic abuziv vor intra la plen cu un nume fără a crea posibilitatea Opoziţiei şi a oricărui cetăţean care doreşte să concureze pentru această poziţie de a o face”, a afirmat, miercuri, Simonis după şedinţa Birourilor permanente reunite.

Totodată, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că miercuri Parlamentul trebuie să rezolve problema privind conducerea interimară la SRTv şi SRR, după decizia de neconstituţionalitate luată de CCR în acest sens.

„Se va convoca plenul reunit, unde probabil se va discuta interimatul la Radio şi la Televiziune. Trebuie găsită o soluţie (…) pentru că cele două instituţii publice trebuie să aibă o conducere. (…) Mâine trebuie să rezolvăm Televiziunea şi Radioul. Săptămâna viitoare – CNA şi Avocatul Poporului. Alt plen probabil tot săptămâna viitoare pentru moţiunea de cenzură”, a spus liderul UDMR marţi, la finalul şedinţei de coaliţie.

După decizia CCR privind numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR, în mod oficial trebuia așteptată motivarea acesteia, în care sunt stabiliți pașii de urmat, iar în mod neoficial trebuie luată o decizie la nivelul Coaliției de guvernare.