Bilanț POR 2014- 2020 în Olt: 172 de proiecte contractate, în valoare nerambursabilă de peste 154,7 milioane de euro

78
foto: ADR S-V Oltenia

ADR S0V Oltenia a prezentat bilanțul POR 2014-2020, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, proiectele pe fonduri nerambursabile însumând peste 1,73 de miliarde de euro. În Olt, numai autoritățile publice au depus 96 de aplicații pentru investiții publice, dintre care au fost semnate 66 de contracte de finanțare.

,,Fondurile europene alocate prin POR 2014-2020 au ajuns atât la municipiile reşedinţă de județ, cât şi la oraşele mai mici din fiecare judeţ al regiunii, precum şi la comune şi sate. Astfel, grație eforturilor depuse de către ADR Sud-Vest Oltenia, toate cele cinci județe ale regiunii Sud-Vest Oltenia se vor bucura, printre altele, de investiții în infrastructura urbană, rutieră, socială, de sănătate, sau educațională”, a anunțat ieri Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-vest Oltenia, cu ocazia prezentării situației implementării POR 2014-2020 în regiune.

Județul Olt se poate lăuda cu numeroase proiecte implementate cu fonduri europene. ,,În județul Olt, au fost depuse 375 de proiecte, prin care sunt solicitate peste 351,9 milioane de euro. Dintre acestea, 172 de proiecte au fost contractate, în valoare nerambursabilă de peste 154,7 milioane de euro. Autoritățile publice din județul Olt au depus 96 de aplicații pentru investiții publice, dintre care au fost semnate 66 de contracte de finanțare”, arată ADR S-V Oltenia.

Astfel, Consiliul Județean Olt a depus 8 aplicații, având în derulare 7 contracte pentru modernizarea unor drumuri județene, eficiență energetică pentru clădiri publice, dotarea UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina și restaurarea unor obiective de patrimoniu.

Primăria Slatina are în implementare 10 contracte de finanțare pentru regenerare și mobilitate urbană, modernizarea transportului public urban și reabilitarea termică a unor clădiri de utilitate publică.

Au în implementare contracte în cadrul POR 2014-2020: primăriile Balș, Caracal, Corabia, Scornicești, Drăgănești-Olt, Piatra Olt, Icoana, Osica de Jos, Dobrosloveni, Obârșia, Ianca, Dobrun, Pârșcoveni, Corbu, Potcoava, Vitomirești, Brastavățu, DGASPC, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab“ al Județului Olt, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, UM 0746 Slatina, SPF Orlea, Detașamentul de pompieri Caracal, Parohia Sfânta Treime Slatina, mănăstirile Brâncoveni și Călui.

Bilanțul POR 2014-2020, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, înseamnă nu mai puțin de 1.870 de proiecte depuse, în valoare nerambursabilă de 2,7 de miliarde de euro, inclusiv apelurile SUERD (Strategia UE pentru Regiunea Dunării) și apelurile naționale. Au fost semnate 878 de contracte, în valoare nerambursabilă de aproximativ 1,73 de miliarde de euro.

Programul Operațional Regional 2014-2020, prin intermediul celor 15 Axe Prioritare, finanțează investiții în infrastructura urbană, socială, de sănătate (UPU, ambulatorii) și educațională (creșe, grădinițe, școli, licee), drumuri județene, infrastructura de turism și obiective de patrimoniu, precum și investiții în reabilitarea termică a clădirilor publice și a blocurilor de locuințe, lucrări de cadastru, achiziționarea de panouri fotovoltaice, centre de transfer tehnologic, incubatoare de afaceri sau dezvoltarea IMM-urilor.