Iohannis a participat la strângerea gunoaielor de pe râul Argeș: „Natura nu este groapă de gunoi”

34

Șeful statului a participat la campania „Let’s do it, România!”, cunoscută pentru mobilizarea voluntarilor pentru a curăța România de deșeuri prin proiecte de mediu și implicare socială. „Marginea drumului nu este groapă de gunoi, albia râului nu este groapă de gunoi”, declară președintele României dezamăgit de imaginile dezolante pe care le-a înâlnit pe râul Argeș.

Președintele României, Klaus Iohannis a strâns gunoaie de pe malul râului Argeș în campania „Let’s do it, România!”. Alături de inițiatori ai campaniei și voluntari, acțiunea de astăzi s-a desfășurat pe  într-o zonă greu accesibilă, pe malul râului Argeș, în apropierea localității Dărăști, județul Ilfov.

Iohannis a declarat că trebuie ca fiecare cetățean să  înțeleagă importanța păstrării unui mediu curat și să se implice în acțiuni de protejare a mediului înconjurător. Același lucru find valabil și pentru autoritățile locale.

Eu vă invit să facem curăţenie şi până în 18 septembrie.Am venit astăzi, aici, ca să adunăm gunoaie, ca să adunăm gunoaie aruncate de concetăţeni de-ai noştri care încă nu au înţeles, din păcate, că natura nu este groapă de gunoi. Pe drumul încoace, probabil aţi observat peste tot gunoaie, moloz la marginea drumului şi cred că este momentul s-o spunem foarte clar şi apăsat – trebuie să acceptăm cu toţii că marginea drumului nu este groapă de gunoi, albia râului nu este groapă de gunoi.

Depinde de noi să avem grijă de mediul înconjurător.Și dacă cineva crede că faptul că locuiește în oraș nu are nicio legătură cu mediul pot să-l contrazic direct. Nu există viață sănătoasă fără un mediu sănătos. De aceea, trebuie să ne implicăm și nu, nu este suficient să ne enervăm dacă vedem o grămadă de gunoaie lăsată de cineva care atât a înțeles. Trebuie să facem ceva. Acest „să facem ceva” poate să aibă forma acțiunii de astăzi. Împreună cu voluntarii „Let’s Do It, Romania!”, astăzi vom aduna gunoaie aici, de pe malul Argeșului. Dar această acțiune – care este una foarte valoroasă și vreau să laud în mod expres și să apreciez această formă de implicare civică reprezentată aici de „Let’s Do It, Romania!” – este un exemplu.

Mulți, mai ales tineri, sunt alături de noi, înțeleg nevoia unor astfel de acțiuni, însă încurajez autoritățile locale să fie și ele alături de noi. Depinde foarte mult de primar, de consilierii locali să organizeze acțiuni de colectare a gunoaielor, a deșeurilor. Depinde foarte mult de dascăli, să facă muncă de conștientizare în școală, ca tinerii să înțeleagă că locul gunoaielor și a deșeurilor nu este în natură, ci acolo unde ele se colectează. Sigur, aceste centre trebuie organizate iarăși de autorități.

Vedeți că este un întreg circuit pe care trebuie să-l avem și noi în România. Este momentul pentru acțiuni decisive și pentru a încuraja astfel de acțiuni, pentru a proteja, pentru a curăța mediul, pentru asta am venit astăzi aici, împreună cu voluntarii „Let’s Do It, Romania!”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.900.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică. Aceasta reușește să strângă voluntari pe întregul teritoriu al țării pentru a curăța România de deșeuri prin proiecte de mediu și implicare socială. Acțiunile de anul acesta vor continua până pe 18 septembrie.