Parlamentul a decis! Traficul de persoane, de minori, proxenetismul, sclavia şi agresiunea sexuală nu se mai prescriu

67

Camera deputaților a adoptat, joi, un nou proiect de lege care modifică Codul Penal, astfel infracțiunile de trafic de persoane, de minori, proxenetismul, sclavia, agresiunea sexuală și tortura asupra minorilor devin imprescriptibile. De asemenea, pedepsele în cazul nedenunțării infracțiunilor se măresc.

Deputații au adoptat astăzi proiectul de lege ce nu va mai permite prescrierea infracțiunilor de trafic de persoane, de minori, proxenetismul, sclavia, agresiunea sexuală și  tortura asupra minorilor. Inițiativa legislativă a fost votată cu unanimitate de voturi și vine în completarea și modificarea Codului Penal.

„Autorii acestor infracţiuni grave vor răspunde penal, indiferent de termenul care a trecut de la săvârşirea faptei. Parlamentul a votat în acest sens. Este un alt semnal important care confirmă că pentru actuala majoritate, siguranţa oamenilor, în special a minorilor, este o prioritate. Şi şansa României de a nu mai avea cazuri de genul celor de la Ţăndărei sau cauze de genul Al-Nashiri contra României, dar şi de a nu mai vedea ţara noastră în top la capitolul agresiuni sexuale împotriva minorilor sau la numărul de per-soane traficate”, a afirmat senatoarea Alina Gorghiu, una dintre iniţiatoarele proiectului, printr-un comunicat de presă.

Totodată, pedeapsa pentru infracțiunea de nedenunțare se mărește astfel încât să se incrimineze nedenunţarea infracţiunilor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile sau a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale săvârşite faţă de un minor sau care au avut ca urmare moartea unui minor.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pentru prima dată pe 12 aprilie, iar votul Camerei a fost decizional și urmează să meargă la promulgare, la Președenție.