Criză de medici de familie în România

85

România duce lipsă de medici de familie. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, trage un semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mic de cadre medicale din țară. Aproximativ 700 de localități nu au medici de familie, iar dintre cei care încă activează în domeniu, 37% au vârsta pensionării.

Problema lipsei cadrelor medicale se adâncește în România, unde aproximativ 700 de locaități nu beneficiază de serviciile medicilor de familie. În întreaga țară, 37% din medicii care încă profesează au vârsta de peste 60 de ani.

În România exista 55.942 de medici cu liberă practică, iar cea mai mare parte dintre aceștia se află în București- 29.000 și în județele Cluj, Timiș, Mureș și Dolj.

„În aceste judeţe, există un număr suficient de medici. Practic, ne aflăm peste media europeană, dar, restul judeţelor au sub 27.000 de medici. 12 judeţe din România au sub 500 de medici şi trei judeţe au sub 300 medici. O altă problemă dureroasă este distribuţia pe vârste. 13.000 de medici au peste 60 de ani. Deci 23% din medicii Românei au peste 60 de ani. 2.100 au peste 70 de ani. 1.235 se află  în situaţia de cumul pensie-salariu”, a declarat  Daniel Coroiu.

Cel mai mare deficit la nivel național îl reprezintă Secția de Neonatologie și Terapie intensivă.

Specialitatea de Terapie intensivă – avem patru judeţe care au sub şase medici pe judeţ, o parte dintre ei sunt pensionari. În specialitatea Neonatologia – 20 de judeţe au sub cinci medici pe judeţ, o parte dintre ei pensionari. (…) Chiar dacă există personal bun, de calitate, este foarte greu să îl menţii angajat. Oamenii buni se demotivează. Principalul motiv este supranormarea”, a mai spus preşedintele CMR.