Fosta președintă a Tribunalului Olt, denunțată de Bercea, ELIBERATĂ condiționat

3458

În 2016, judecătoarea Carmen Marinescu a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare, după ce a fost găsită vinovată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii, fiind denunțată la DNA de Bercea Mondial. Fosta șefă a Tribunalului Olt va ieși  din închisoare, azi Tribunalul Dolj pronunțându-se în favoarea liberării condiționate.

Tribunalul Dolj a admis azi cererea de liberare condiționată a fostei președinte a Tribunalului Olt, Carmen Marinescu. Decizia este definitivă.

,,Soluția pe scurt: În baza art. 425 indice 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) din Codul de procedură penală, Admite contestaţia formulată de contestatoarea Marinescu Eugenia – Carmen împotriva sentinţei penale numărul 472/2021 din data de 23 februarie 2021 pronunţată de Judecătoria Craiova în dosarul numărul 3136/215/2021. Desfiinţează sentinţa penală numărul 472/2021 din data de 23 februarie 2021 pronunţată de Judecătoria Craiova în dosarul numărul 3136/215/2021 şi rejudecând, În temeiul: art. 587 din Codul de procedură penală şi art. 100 din Codul penal, Admite propunerea de liberare condiţionată formulată de comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Craiova privind liberarea condiţionată a condamnatei Marinescu Eugenia – Carmen. Dispune liberarea condiţionată a condamnatei Marinescu Eugenia – Carmen de sub puterea mandatului nr. 265/2017 emis de Curtea de Apel Craiova în baza sentinţei penale numărul 184/2016. În temeiul art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 18 mai 2021″, a dispus Tribunalul Dolj.

Carmen Marinescu a fost condamnată în 2016 de magistraţii Curţii de Apel Craiova la opt ani de închisoare cu executare. În aceeaşi cauză, Iulius-Severus Marinescu, soţul fostei magistrate, a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar celilalţi doi inculpaţi- avocatul Dumitru Cismaru şi Ilie Bucă, au primit o condamnare de trei ani şi jumătate.

Cercetarea acestora a fost demarată de DNA-Biroul Teritorial Craiova în urma denunului făcut de interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Acesta s-a autodenunţat că i-ar fi dat judecătoarei o sumă importantă de bani prin diverşi interpuşi pentru a-l pune în libertate şi a-i administra o pedeapsă mică într-un dosar în care era judecat pentru tentativă de omor asupra unui nepot. Instanţa a mai dispus confiscarea de la familia Marinescu a sumei de 30.000 euro, a suprafaţă de 1.250 metri pătraţi, situată în comuna Corbu, judeţul Constanţa, achiziţionată cu banii din mita de la Bercea. În vederea recuperării sumei amintite, magistraţii au păstrat sechestrul asigurătoriu instituit la demararea cercetărilor asupra apartamentului soţilor Marinescu din municipiul Slatina, în suprafaţă de 50,46 mp, cu o valoare impozabilă de 144.980 lei.

Carmen Marinescu a fost reţinută pe 20 martie 2015 şi arestată preventiv o zi mai târziu. În rechizitoriul de trimitere în judecată, DNA precizeaza faptul că, în perioada august 2011 — septembrie 2011, Carmen Marinescu a pretins şi a primit, prin intermediul avocatului Cismaru, de la o persoană denunţătoare (n.r.soţia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial), suma de 200.000 de euro pentru a dispune cercetarea în stare de libertate a interlopului şi pentru a ţo soluţie pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate. În schimbul banilor, fosta judecătoare ar fi trebuit să intervină, în acelaşi scop, pe lângă ceilalţi judecători care urmau să judece cauza.

Dosarul care i-a adus lui Carmen Marinescu sfârşitul carierei de magistrat este cel în care Bercea a fost, în final, condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru tentativă de omor asupra unui nepot. În aceeaşi cauză, au fost condamnaţi: soţia acestuia, Fănica (Stela) Anghel – la trei luni de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă şi instigare la mărturie mincinoasă, şi unul dintre fii-Florin Anghel (alias Ambasador), condamnat la şapte ani şi şase luni închisoare pentru complicitate la tentativă de omor.