Român, stăpân a 40 de „sclavi” moldoveni exploatați pe șantierele din Franța

277
O rețea de „sclavi” moldoveni exploatați pe șantierele din Franța a fost descoperită în urma unei anchete complexe a Poliției de Frontieră din Franța, Poliției Române și Poliției din Republica Moldova, susținută de Europol și Eurojust. Rețeaua  înregistra cu documente false lucrători din Republica Moldova, care erau exploatați în construcții. Pașapoartele valabile erau păstrate drept garanție de către membrii rețelei.

Grupul infracțional, condus de un cetățean român care locuia în Franța, a traficat cel puțin 40 de cetățeni moldoveni. Această activitate a fost extrem de profitabilă, veniturile ilegale fiind estimate la aproape 14 milioane de euro. Suspecții au spălat banii prin intermediul a opt companii, majoritatea cu sediul în Franța.

Pe 22 februarie au fost efectuate raiduri simultane în Franța, România și Republica Moldova, în 51 de locații (17 în Franța, 14 în România și 20 în Moldova). Au fost făcute 38 de arestări (28 în Franța, 3 în România și 7 în Moldova)

De asemenea, au fost sechestrate 19 vehicule, între care 15 mașini de lux, 2 jet ski, arme, telefoane, aproximativ 100.000 de euro în numerar și au fost blocate 11 bancare înghețate.