Prima transmitere a gripei aviare la om. Simptome, asemănătoare COVID-19

323

Sâmbătă, a fost detectat primul caz din lume de transmitere a gripei aviare H5N8 de la păsări la oameni. S-a întâmplat în Rusia. Purtătorul de cuvânt al OMS spune că organizația discută în prezent cu autoritățile naționale pentru a colecta mai multe informații și pentru a evalua impactul evenimentelor asupra sănătății publice. Purtătorul de cuvânt a spus că „dacă este confirmat, aceasta ar fi prima dată când H5N8 infectează oamenii”.

 Materialul genetic al tulpinii gripei aviare a fost izolat de la7 muncitori ai fermelor de păsări din sudul Rusiei, unde a fost raportat pentru prima dată un focar la păsări. Potrivit acesteia, muncitorii nu au suferit consecințe grave asupra sănătății; oamenii de știință cred că au contractat tulpina gripei aviare de la păsările de curte din fermă.

Potrivit NHS, principalele simptome ale H5N8 și ale altor tulpini de gripă aviară sunt:

– Febră cu temperaturi ridicate

– Dureri musculare

– Tuse

– Dureri de cap

Simptomele timpurii pot include, de asemenea:

– Diaree

– Dureri de stomac

– Dureri în piept

– Conjunctivită

– Sângerări din nas și gingii

Durează aproximativ 3 – 5 zile pentru ca simptomele să apară după infecție; în câteva zile de la afișarea primelor manifestări, este posibil să se dezvolte complicații severe, cum ar fi sindromul de detresă respiratorie acută și pneumonia, informează ScienceTimes.