Cîțu: România poate intra în spațiul Schengen în acest an. Adoptarea monedei euro, în 2027 sau 2028

158

Dacă va avea un raport MCV favorabil, România ar putea adera la spațiul Schengen în acest an, declară Florin Cîțu. Premierul anunță, de asemenea, că adoptarea monedei euro ar putea fi făcută după 2024.

Premierul a declarat că speră ca aderarea la spațiul Schengen să fie făcută anul acesta.  „România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil al MCV. Dacă toate lucrurile merg bine, și am început cu desființarea SIIJ, și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta…Dacă facem ce trebuie pentru acest MCV, în vară, raportul va fi pozitiv”, a subliniat premierul.

Cîțu vede posibilă intrarea în antecamera zonei euro în 2024 – 2025, iar adoptarea monedei europene să aibă loc în 2027 sau 2028. „Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de criza din 2020. Vom face totul și este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim constiență că aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este și o obligație a României prin tratatul pe care l-am semnat. E greu să discuți de aderare la zona euro în plină criză economică”, a spus Florin Cîțu.