Primele controale de Sărbători la alimente: activitatea unui fast-food suspendată, carne confiscată, numeroase nereguli

247

Atenție de unde și ce cumpărați în această perioadă! Inspectorii sanitar-veterinari au depistat deja numeroase nereguli la comercializarea produselor și au luat și primele măsuri în acest sens.

În scopul prevenirii apariţiei îmbolnăvirilor la om în urma consumului de alimente în perioada Sărbătorilor de iarnă, precum şi în scopul prevenirii răspândirii Pestei Porcine Africane, au fost intensificate controale sanitare veterinare în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman.

În perioada 1-15 decembrie, inspectori din cadrul DSVSA Olt au efectuat 88 de controale oficiale, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.

,,Au fost aplicate 9 avertismente conform O.G. 2/2001 ( magazin alimentar, supermarket, laborator cofetărie patiserie, Piaţa Agroalimentară ). De asemenea, a fost retrasă de la comercializare cantitatea de 9,912 carne de curcan, produs cu etichete nelizibile, la care nu se putea stabili originea şi valabilitatea, depistat într-un magazin alimentar din Slatina . Tot ca o consecinţă a deficienţelor constatate a fost emisă o ordonanţă privind suspendarea activităţii la un fast food din Caracal.,, anunță DSVSA Olt.

Au fost depistate abateri de la normele sanitare veterinare, respectiv :

  • personalul angajat nu deţine echipament complet ;
  • depozitare necorespunzătoare ;
  • condiţii de igienă necorespunzătoare în spaţiile de lucru, ale echipamentelor şi ustensilelor utilizate în procesul de producţie ;
  • nu a putut fi prezentată dovada efectuării acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare
  • nu se respectă programul propriu de autocontrol.