Orașul Balș împlinește azi 99 de ani de când este localitate urbană

785

Azi, orașul de pe Olteț aniversează 99 de ani de când a fost declarat localitate urbană.Trecerea de la statutul de sat la cel de comună urbană a fost făcută în 1921, pe 22 octombrie, când cel mai mare sat din Principatele Unite devine reședință de plasă. Balșul devenind apoi oraș al județului Olt în 1968. Astăzi, orașul situat pe malul Oltețului se poate mândri cu 572 de locuitori pe km².

,,Data de 22 octombrie are o semnificație aparte pentru orașul nostru, fiind cea la care localitatea a făcut tranziția de la sat, la oraș. La 22 octombrie 1921, Balșul a fost învestit oficial cu atributul de comună urbană, după termenii administrativ-teritoriali ai vremii. Așadar, astăzi, sărbătorim 99  de ani de atestare urbană! La mulți ani, Balș! La mulți, bălșeni!,, a transmis Primăria Balș.
Astfel, în orașul lui Petre Pandrea, azi este sărbătoare. Cel mai mare sat din Principatele Unite și una dintre cele mai mari așezări rurale având locul al doilea în Romanați și locul al treilea în Oltenia, locul al șaselea în Țara Românească și locul al 14-lea în Principatele Române, numărând 743 de gospodării (începutul secolului XIX) a început să se dezvolte după 1845 după reparații majore, a fost dată în folosință șoseaua București – Vârciorova, ce trecea prin Balș, precum și terminarea căii ferate Piatra Olt – Vârciorova, dată în folosință la 5 ianuarie 1875, împreună cu inaugurarea gării actualului oraș. La data de 9 mai 1875 a trecut prin Balș primul tren accelerat “Viena – București”, iar la 8 iunie 1883 trecea prin Balș celebrul tren “Orient Expres”, care transporta călători pe ruta Paris – Constantinopol (cu transbordări la Varna și Giurgiu).

Trecerea la statutul de oraș a fost făcută pe 22 octombrie 1921, cea mai mare dezvoltare fiind cunoscută în perioada comunistă, când apar întreprinderile IOB, Imaia și Jiul și se construiesc peste 5.000 de apartamente.

Astăzi, orașul numără 18.164 de locuitori (ultimul recensământ).

Luni, Balșul îl va sărbători pe Sfântul Dumitru, patronul spiritual al orașului.