Profesoară din Caracal, câștigătoare a selecției naționale „Creatori de Educație”

2022

O profesoară din Olt, de la Școala Gimnazială ”Gheorghe Magheru” Caracal, a fost desemnată câștigătoare a Selecției Naționale „Creatori de Educație” (ediția 2020), desfășurată în cadrul proiectului „Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți” – CRED.

Printre cele 30 de cadre didactice (învățământ gimnazial) care au o contribuție remarcabilă în creșterea atractivității școlii, insuflându-le elevilor bucuria de a învăța, de a înțelege și de a descoperi lumea în care trăim, desemnate premiantele Selecției Naționale de bune practici în educație „Creatori de Educație”, ediția 2020, se numără și un profesor oltean. Cristina Nicolăiță, profesor de fizică la Școala Gimnazială ”Gheorghe Magheru” Caracal, a participat cu proiectul Fizica de acasă. Activitatea s-a desfășurat pe două planuri: un proiect eTwinning „Clasa virtuală de fizică” – pentru elevi, creat pentru a oferi un spațiu de învățare online pentru studiul fizicii elevilor de gimnaziu, în perioada închiderii școlilor  parteneri alte 7 școli din țară dar și o școală din Republica Moldova) și o bibliotecă virtuală „Fizica de acasă” – pentru profesori, ce s-a dorit a fi un mic ajutor pentru profesorii de fizică, o colecție virtuală de experimente cu materiale la îndemână, experimente virtuale, site-uri științifice și alte resurse utile pentru studiul fizicii de acasă. Fizica pe facebook și pe youtube, colecția de teste pe KAHOOT, alte idei de clase virtuale și cursuri online au completat biblioteca.

,,Suspendarea școlilor din cauza COVID 19 ne-a arătat că tehnologia era singurul mijloc prin care puteam ajunge la elevii noștri. Prin urmare, a trebuit să reconsiderăm când, unde și cum se întâmplă învățarea și să ne adaptăm abordarea metodologică. Proiectul pune accent pe învățarea prin investigație, prin joc și chiar prin Gamification – folosirea experimentelor și a testelor pe KAHOOT, plus sesiuni pe ZOOM. Aceste metode pun elevul în centrul activității de predare/învățare/evaluare și fac din folosirea tehnologiei un mijloc pentru facilitarea învățării, nu un scop în sine, în „Clasa virtuală de fizică”. S-a ținut cont și de faptul că pentru mulți elevi fizica înseamană doar un șir de formule și definiții. Dar contactul cu această disciplină poate fi și altfel – interesant, procovartor, captivant. Cu materialele la îndemână, elevii pot realiza experimente deosebite, acasă, singuri sau cu părinții lor, activități care fac fizica mai atractivă și mai ușor de înțeles. Profesori, elevi și părinți se pot inspira din biblioteca virtuală „Fizica de /acasă”, a explicat profesorul premiat.

La selecția de anul acesta au fost validate 293 de activități (156 din nivelul primar și 137 din cel gimnazial).

Oltul se mai poate lăuda cu doi „Creatori de Educație”, desemnați anul trecut: Sorina Iacob și Eugenia Vlad- Școala George Poboran Slatina.