Pregătiri pentru recensământul agricol și al populației. Datele vor fi culese în Olt de sute de recenzori, nu pe hârtie, ci pe tablete

92

Circa 800 de recenzori vor lucra la nivelul județului Olt pentru colectarea noilor date privind exploatațiile agricole și efectivele de animale și păsări, în cadrul recensământului general agricol, anunță Direcția Regională de Statistică Olt. Spre deosebire de celelalte recensăminte, chestionarele vor fi electronice.

,,Înarmațiʺ cu tablete, sute de recenzori vor bate din poartă-n poartă pentru a recenza suprafețele agricole utilizate, exploatațiile agricole, efectivele de animale și a înregistra alte date statistice în cadrul Recensământului General Agricol 2020. Contribuția financiară a Uniunii Europene pentru acoperirea costului colectării datelor este de 75% din costurile eligibile.

Perioada efectivă de colectare a datelor este prevăzută pentru intervalul 1 februarie 2021 – 30 aprilie 2021, care poate fi modificată conform legislaţiei în vigoare în funcţie de evoluţia crizei sanitare generată de pandemia de COVID-19. ,,La nivelul județului Olt, se estimează un număr de 800 de recenzori pentru efectuarea RGA. (…) La nivelul județului Olt, au fost constituite în luna martie 2020 Comisia județeană, Secretariatul tehnic județean, dar și Comisiile comunale, orășenești și municipale,, anunță Durecția regional de Statistică Olt.

În ceea ce priveşte procesul de culegere a datelor de pe teren, perioadele şi momentele de referinţă ale RGA – runda 2020 sunt următoarele: anul agricol 2020, cuprins între 1 octombrie 2019 şi 30 septembrie 2020, pentru variabilele privind terenurile şi persoanele care au lucrat în agricultură şi anul calendaristic 2020 pentru gestionarea dejecţiilor animaliere; ziua de 31 decembrie 2020, pentru efectivele de animale şi adăposturile pentru animale; ultimii trei ani (2018-2020), pentru măsurile de dezvoltare rurală.

O noutate privind RGA – runda 2020 este constituită de faptul că operatorii statistici (recenzorii) vor culege datele pe baza unor tablete electronice, reducând semnificativ perioada de procesare, analiză, validare şi diseminare a datelor statistice comparativ cu rundele recensămintelor anterioare. Începând din iulie 2021, recenzorii vor merge pe teren pentru a colecta și datele actualizate privind populația și locuințele din România, la aproape zece ani de la ultimul demers de acest gen.