Oltul, reprezentat la Târgul Olarilor din Sibiu de ceramica de Vădastra

95

Târgul Olarilor reuneşte de 54 de ani, în Piața Mare a Sibiului, meşteri olari din întrega țară, ce își etalează produsele modelate cu migală din lut. Olăritul oltean este reprezentat în acest an de ceramica de Vădastra, o tradiție veche de peste 7500 de ani, replici ale ceramicii neolitice fiind realizate după tehnici arhaice de către meșterul Ionel Cococi, care a reînviat modelarea lutului în urma unui proiect internaţional finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României, prin Universitatea de Arte Bucureşti.

Cel mai longeviv eveniment al Sibiului cultural, Târgul Olarilor, va fi organizat în zilele de 5 și 6 septembrie și așteaptă cu standuri expoziționale meșteri olari din toată țara. Nici olăritul specific Oltului nu va lipsi nici de această dată, fiind reprezentat de tenhica a ceramicii de Vădastra.

,,În perioada 05 – 06 septembrie 2020, Centrul Județean pentru Cultură și Artă Olt este invitatul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tadiționale „Cindrelul – Junii“ Sibiu, pentru a participa la Târgul Olarilor, ediția a LIV-a (54), ce se va desfășura în Piața Mare a Municipiului Sibiu. Din partea Centrul Județean pentru Cultură și Artă Olt, va participa meșterul ceramist Ionel COCOCI, cu expoziție de vase ceramice confecționate manual după metode și tehnici arhaice de tip neolitic, vase descoperite pe teritoriul comunei Vădastra – Olt.,, tranmsite CJCA Olt.