18 morți și zeci de răniți în 61 de accidente grave în Olt au scos poliția în stradă pentru o acțiune amplă

226

53 de răniți, 18 morți și 61 de accidente grave este bilanțul primelor cinci luni ale acestui an generat în mare parte de inconștiența și teribilismul unora dintre participanții la trafic. În o cincime din cazuri viteza a fost principalul factor. Pentru a combate principalele cazuri generatoare de accidnete, polițiștii olteni au ieșit timp de 7 zile în stradă.

Viteza, indisciplina pietonilor, a bicicliștilor, neacordarea priorității de trecere vehiculelor sau pietonilor reprezintă principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave.

,, La nivel județului Olt, de la începutul anului, până la 31 mai 2020, pe drumurile publice s-au înregistrat 61 de accidente grave (cu 14 mai puține față de aceeași perioadă a anului 2019), soldate cu decesul a 18  persoane și rănirea gravă a altor 53 . Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave au fost reprezentate de nerespectarea regimului legal de viteză( 20 %), indisciplina pietonilor (18% din total), respectiv neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a străzii (8%)ʺ, arată IPJ Olt.

Acesta este si motivul pentru care, timp de 7 zile, polițiștii rutieri au derulat o acțiune pentru creșterea gradului de disciplină rutieră în rândul participanților la trafic.

,,În perioada 25 – 31 mai a.c., la nivelul Serviciului Rutier, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt,  au fost organizate și desfășurate acțiuni pentru creșterea gradului de disciplină rutieră în rândul participanților la trafic, urmărindu-se prevenirea și combaterea acestor cauze ale accidentelor grave. Polițiștii au acționat pentru combaterea neacordării priorității de trecere pietonilor și vehiculelor, care au acest drept a abaterilor săvârșite de către bicicliști și pietoni, dar și pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză și depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactiveʺ, declară Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

Polițiștii au constatat 16 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, iar pentru alte nereguli constatate au fost aplicate 911 sancțiuni contravenționale (dintre care 441 au fost pentru viteză neregulamentară, 35 au fost aplicate pietonilor pentru diferite abateri, alte 9 bicicliștilor, 10 pentru depășire neregulamentară, 17 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, celelalte fiind aplicate pentru alte abateri).

Au fost reținute 115 permise de conducere (dintre care 75 pentru depășirea regimului legal de viteză cu mai mult de 50 de km/h, iar 17 pentru conducere sub influența alcoolului) și retrase 25 de certificate de înmatriculare.