La noapte, dăm ceasurile cu o oră înainte

38

În noaptea de 28 spre 29 martie, trecem la ora de vară. Ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3:00 devenind ora 4:00.

La noapte, dormim mai puțin, astăzi fiind cea mai scurtă zi a anului, având 23 de ore. Trecerea la ora de vară se face la circa o săptămână după echinocțiul de primăvară și presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor. În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore la ora de iarnă).

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

CFR Călători a anunțat că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor. ,,Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 28/29 martie a.c. la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.ʺ, a transmis CFR.

Anul trecut, eurodeputaţii au votat pentru renunțarea la ora de vară în Uniunea Europeană, începând cu anul 2021, fiecare stat urmând să decidă dacă preferă să rămână la ora standard sau să menţină permanent ora de vară. Ultima schimbare a orei va mai putea fi operată în octombrie 2021.

Trecerea la ora de iarnă 2020 se va face în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Ora de iarnă este considerată ora standard.