FOTO/ Ministrul Mediului, stupefiat de tăierea arborilor seculari din Pădurea Topana. Corpul de control rămâne în zonă

312

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, s-a aflat ieri în județul Olt, într-o vizită de lucru la Pădurea Topana, paradis al berzelor negre și una dintre cele mai frumoase și valoroase păduri de garniță din specie rară din Europa. Ministrul s-a declarat stupefiat când a văzut că arbori de circa 200- 300 de ani au fost culcați la pământ, distrugându-se genofondul și biotopul de excepție.

“Din păcate o parte din Pădurea Topana, asemenea mult altor areale naturale, a fost considerată moșie personală, fiind exploatată abuziv și nesustenabil, iar astăzi avem un impact negativ asupra biodiversității și habitatelor multor specii.”, a concluzionat ministrul Mediului după ce a vizitat ieri Pădurea Topana, jumătate clasificată Rezervație Naturală.

Costel Alexe a anunțat pe pagina sa de socializare că va menține corpul de control în zonă pentru a analiza exploatările care au avut loc în ultimii ani și va aplica regimul de protecție adecvat pentru suprafețele adiacente sitului de importanță comunitară.

“Am desfășurat astăzi o vizită operativă în teren, în județul Olt, la Pădurea Topana, acolo unde alături de Gelu Puiu, Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și de reprezentați ai autorităților din subordinea ministerului am văzut dimensiunea problemelor care ne-au fost semnalate. Corpul de Control al ministrului va rămâne în zonă pentru a analiza exploatările care au avut loc în ultimii ani, dar și modul în care a fost interpretată și aplicată legislația în domeniu, pentru că vă spun sincer am văzut arbori de 200-300 de ani culcați efectiv la pământ pentru simplu fapt că nu figurau ca fiind trecuți în fond forestier. În ceea ce privește Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor am luat decizia de a întocmi în cel mai scurt timp documentația necesară și să solicităm Primăriei și Consiliului Local al Comunei Topana să includă în fondul forestier suprafața de pădure care astăzi nu figurează în fondul forestier și astfel este exploatată arbitrar fără avizul autorităților silvice. Îi mulțumesc domnului General Vasile Fulga pentru că a militat constant pentru salvarea acestei frumoase păduri, precum și tuturor avertizorilor publici, oameni de bună credință care îmi semnalează constant cazuri în care natura este masacrată!”, a transmis ministrul Alexe.

Pe această temă:

Ministrul Mediului vine AZI în Olt să oprească masacrarea Pădurii Topana, paradis al berzelor negre