Folclorul oltenesc, din nou pe podiumurile marilor festivaluri/ VIDEO

164

A devenit o obișnuință deja ca folclorul oltenesc, promovat la nivel de artă prin munca asiduă a generației tinere, îndrumate de coregrafi de excepție care duc fala Oltului pe marile scene ale țării, dar și susținut din ce în ce mai mult de autoritățile publice, să fie laureat. Și în acest week-end, oltenii s-au impus în fața a mii de dansatori și soliști din țară și străinătate, urcând pe podium la trei festivaluri de gen organizate în țară.

Îndrumat de inimosul coregraf Sandu Rizea și susținut de către primarul George Iancu, Ansamblul ” Dârjovul” din Valea Mare a participat în perioada 7- 11 august la Festivalul Internațional de Folclor pentru copii și tineret “Lină Chiralină”, Brăila. În concurs au intrat ansambluri folclorice din mai multe zone ale țării, dar și din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Slovacia, Argentina și Georgia. Evoluția oltenilor a fost una de excepție, fiind răsplătită cu ropote de aplauze din partea spectatorilor, dar și aprecierea juriului. Ansamblul a obținut Locul I, iar solista Claudia Popescu tot Locul I.

Ansamblul "Dârjovul" Valea Mare -Concurs Internațional " Lină Chiralină" Brăila 2019Felicitări!

Publiée par Cristina Opritescu sur Jeudi 8 août 2019

Un premiu valoros au obținut oltenii la unul dintre cele mai mari festivaluri internaționale organizate la noi în țară, singurul eveniment de gen din România inclus în calendarul Consiliului Internaţional de Organizare a Festivalurilor de Folclor al UNESCO. Festivalul-concurs Internațional de Folclor „Peștișorul de aur”, Tulcea, ajuns la cea de-a XXVII-a ediție, s-a desfășurat în perioada 8-11 august, participând ansambluri folclorice din 15 ţări. Oltul a fost reprezentat de Ansamblul Folcloric “Oltetul” Morunglav, îndrumat de către directorul artistic Dorel Langă, alături de dansatori fiind solistele Roberta Buzurin, Andreea Dinu și Roxana Pațanghel. Deși concursul a fost unul greu, oltenii au reușit să se numere printre laureați, fiind apreciați și pentru acompaniamentul live, realizat cu instrumente tradiționale, din taraf făcând parte și tânărul instrumentist Denis Broască. Astfel, ansamblul morunglăvean aduce în Olt un bine-meritat Premiu al III lea.

Publiée par Roberta Buzurin sur Dimanche 11 août 2019

O altă participare încununată de succes a fost cea a Ansamblului “Plaiurile Oltețului” din Osica de Sus, coordonat de către instructorul coregraf George Ghiță. Ansamblul a fost prezent la Festivalul Național al Ansamblurilor Folclorice și Formațiilor de Călușari “Dumitru Tudor-Refu” organizat la Costești, Argeș. Osicenii au confirmat încă o dată faptul că sunt  niște reprezentanți de cinste ai Oltului, obținând Locul 1.