Pădurar PRINS în Morunglav cu transport ilegal de lemne. Bărbatul a fost AMENDAT cu 5000 lei

1944

Un pădurar a fost prins ieri de către polițiști transportând lemn pe raza satului Poiana Mare, comuna Morunglav, fără a deține documentele necesare. Omul s-a ales cu amendă, dar și cu lemnul confiscat.

Polițiștii olteni au dispus confiscarea de material lemnos, în valoare de aproximativ 1.000 de lei și au sancționat contravenţional un bărbat cu amendă în valoare de 5.000 de lei, pentru încălcarea legislaţiei din domeniul silvic. Bărbatul s-a dovedit a fi chiar pădurarul.

“În dimineața zilei de 11 august a.c., polițiștii Secției de Poliție Rurală Bobicești au depistat în trafic, pe raza satului Poiana Mare, din comuna Morunglav, un ansamblul de vehicule, încărcat cu material lemnos. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că materialul lemnos era transportat de către un pădurar, fără ca acesta să dețină aviz de însoțire pentru cantitatea de 2.75 metri cubi lemn de foc, specia gârniță. Poliţiştii au sancţionat contravenţional bărbatul, de 50 de ani, din comuna Morunglav, pentru încălcarea prevederilor Legii 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu modificările și completările ulterioare, cu amendă în valoare de 5.000 de lei. Totodată, cei 2.75 metri cubi de material lemnos, în valoare de 960 de lei, au fost confiscaţi şi predaţi Ocolului Silvic Balș”, arată IPJ Olt.

Polițiștii precizează că în cazul recoltării lemnului din fondul forestier național sau din vegetația forestieră din afara acestuia, legalitatea provenienței materialelor lemnoase se atestă prin următoarele documente: actul de punere în valoare, autorizația de exploatare (în termen), procesul-verbal de predare a parchetului și avizul de însoțire a materialelor lemnoase în cazul expedierii, deținerii, transportului, depozitării, prelucrării sau comercializării materialelor lemnoase. De asemenea, în cazul transportării materialelor lemnoase de la locul recoltării (indiferent de mijlocul de transport), legalitatea provenienței acestora se face prin intermediul avizului de însoțire a materialelor lemnoase, iar în cazul achiziționării de materiale lemnoase, legalitatea deținerii acestora se face în baza avizului de însoțire a materialelor lemnoase, în care la rubrica destinatar sunt completate datele cumpărătorului.

Potrivit legislației, deținerea de materiale lemnoase fără documente care să ateste legalitatea provenienței acestora sau transportul materialelor lemnoase fără aviz de însoțire sau cu aviz de însoțire a cărui valabilitate a expirat, constituie contravenții silvice și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 10.000 lei (după caz) și reținerea materialelor lemnoase în vederea stabilirii provenienței și/sau confiscarea acestora.