Prima tromboliză realizată la Spitalul Slatina, cu recuperare totală a pacientului cu accident vascular cerebral

951

Vinerea trecută, la Spitalul Județean de Urgență Slatina a fost trombolizat primul pacient cu accident vascular cerebral ischemic. Bărbatul a fost recuperat total.

Pacienții cu atac cerebral pot beneficia de tromboliză la spitalul din capitala Oltului. Spitalul Județean de Urgență Slatina se numără printre cele 31 de unități medicale din țară unde se face tromboliză. După ani de la inițiativa medicală, pentru medicul neurolog Renică Diaconescu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate din Senatul României și șef al Secției Neurologie al SJU Slatina, visul a devenit realitate: vineri seara, 26 iulie, programul de tromboliză a început, fiind trombolizat primul pacient cu accident vascular cerebral ischemic- un bărbat în vârstă de 71 de ani, din Scornicești.

Echipa care a făcut ca pacientul venit cu accident vascular cerebral, ce nu se putea mișca și vorbi, să fie salvat de la sechele pe viață a fost compusă din: dr Renică Diaconescu- șef secție Neurologie, dr. Coteanu Mugurel- medicul neurolog de gardă, dr. Stănciuleasa Irina- medicul UPU de gardă, asistent șef Neurologie- Iulia Gherghina, asistent de tură- Unitate tromboliză Diana Predețeanu, asistent UPU Hermina Tudosie și medicul de la Computer Tomograf – dr Sabin Burea (lipsește din fotografia de grup).

Pacientul va fi externat în câteva zile. El a fost salvat pentru că s-a intervenit rapid, până în patru ore și jumătate de la debutul simptomelor. Medicul Renică Diaconescu declară că programul va continua și că spitalul din Slatina are pe stoc fiole pentru a se interveni în cazul a 10 bolnavi, urmând apoi ca unitatea medicală să primească alte doze din substanța ce dizolvă cheagul format pe vasul de sânge.