Focarul de pestă porcină de la Şerbăneşti a fost STINS. Măsurile de restricţie în zonă au fost ridicate

91

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a anunţat ieri că focarul de pestă porcină din localitatea Şerbăneşti a fost stins, iar restricţiile ridicate. Proprietarul care a pierdut 9 porci a fost despăgubit.

Focarul de pestă porcină de la Şerbăneşti  a băgat în martie în zona de protecție de 3 km loclaitatea Şerbăneşti cu satele Şerbăneştii de Sus, Strugurelu şi Şerbăneşti şi comuna Crâmpoia cu sat Buta, Fondul de Vânătoare 31 Bărcănești (efectiv – 3 capete mistreți), FV 30 Crâmpoia (efectiv – 5 capete mistreți), FV 28 Brăneasa – fără efective de mistreți. De asemenea, s-au încadrat în zona de supraveghere, de 10 km: Crâmpoia, Nicolae Titulescu, Ghimpețeni, Ghimpețenii Noi, Bârza, Stobărăști, Tufeni, Floru, Icoana, Bacea, Movileni, Schitu.

Ieri, DSVSA Olt a anunţat că focarul a fost stins, iar restricţiile riudicate, după ce medici veterinari au efectuat recensământul şi examinarea clinică a tuturor porcilor din exploataţiile nonprofesionale, rezultatele testărilor fiind negative. În cadrul verificărilor, au fost prelevate 652 probe de sânge de la porcii domestici din zona de protecţie.

Proprietarul exploataţiei afectate de pestă porcină africană a fost despăgubit pentru cele 9  capete suine ucise cu suma de 7370 lei.