Mandate de 5 ani pentru primari și aleși. Senatorul Siminica Mirea, susținut de alți 6 colegi parlamentari de Olt

169

Prelungirea mandatelor cu încă un an de zile pentru primari, consilierii locali și consilierii județeni propune senatorul independent de Olt Siminica Mirea, care a inițiat luna trecută o propunere legislativă în acest sens. Demersul parlamentarului oltean este susținut și de colegii social-democrați Renică Diaconescu, Paul Stănescu, Marius-Ionel Iancu, Florin Iordache, Alexandru Stănescu și Dan Ciocan.

Motivând că legislația actuală, care stabilește durata mandatului unui edil și aleșilor locali/județeni la patru ani, senatorul de Olt Siminica Mirea a inițiat recent o propunere legislativă privind modificarea articolului 24, alin.1, secţiunea 2, din Legea Nr.215/2001 – Legea Administraţiei Publice Locale. Propunerea parlamentarului oltean este ca perioada pentru care aleșii comunității să-și exercite funcțiile să fie mărită la 5 ani de zile, așa cum se întâmplă în cazul președintelui țării sau altor state europene.

Potrivit senatorului Mirea, „perioada de timp consfințită de legiuitor nu permite, în contextul birocratic, realizarea proiectelor asumate. Majoritatea proiectelor cu finanțare europeană au o durată estimat standardizată de 5 ani. Este greu ca o echipă nouă să vină, să preia din mers și să finalizeze cu succes prin măsuri potrivite proiectul aflat în derulare”.

Inițiativa este susținută și de alți parlamentari de Olt: senatorii Renică Diaconescu și Paul Stănescu, precum și deputații Alexandru Stănescu, Marius Iancu, Florin Iordache și Dan Ciocan.

Propunere legislativă a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 17 aprilie, iar la începutul acestei săptămâni trimisă pentru aviz la Consiliul Economic şi Social și Consiliul Legislativ, precum și pentru punct de vedere la Guvern.