Renică Diaconescu, co-inițiatorul unei legi privind îngrijirea persoanelor aflate în stare comatoasă

959

Confruntat de-a lungul carierei cu mai multe cazuri de pacienți aflați în stare vegetativă, medicul neurolog Renică Diaconescu, șeful secției Neurologie a Spitalului Județean Slatina, doctor în științe medicale și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, a tras de mai multe ori semnale de alarmă în privința unor reglementări privind tratarea acestor persoane. Acum, duce demersuri, alături de alți colegi parlamentari, privind inițierea unei legi, fiind co-inițiatorul unei propuneri ce se află înregistrată la Senat pentru dezbatere.

“Spitalele  publice pot să constituie paturi pentru tratarea persoanelor aflate în strare comatoasă. Prin stare comatoasă se înțelege starea de comă profundă, acceptată ca un sindrom clinic, diagnosticat în acest sens. Spitalele publice care pot constitui servicii în acest sens sunt cele care au secții de neurologie sau recuperare neurologică. Cheltuielile pentru întreținerea unei persoane în stare comatoasă se asigură prin contractul de furnizare de servicii medicale al spitalului public cu casa de asigurări de sănătate.”, este cuprinsul unei legi ce se află în stare de propunere la Senat. Printre co-inițiatori se află și un senator de Olt care de câțiva ani de zile a luptat să deschidă ochii celor de la conducerea ministerului de resort privind cazul acestor persoane aflate în stare vegetativă: dr. Renică Diaconescu. Cel mai cunoscut caz al său este al fiului dr. Gheorghe Ciobanu, medic chirurg ortoped pediatru timp de mai bine de 40 de ani la Spitalul Județean de Urgență Slatina, fost director și șef de secție. Dr. Diaconescu declara că pe an mor peste 100-200 de tineri care nu sunt băgați în seamă.

Inițiatorii arată în expunerea de motive a proiectului că în prezent sunt aspecte neclare ce conduc la interpretări de la caz la caz, privind obligația și responsabilitatea întreținerii persoanelor aflate în această stare. De cele mai multe ori, un astfel de om este privit de sistemul de sănătate doar ca un consumator de materiale, logistică și efecte sanitare. Pe famili se pune presiunea externării pe semnătură, deși limita de speranță la viață scade astfel la câteva zile, chiar câteva ore.

Alături de senatorul Renică Diaconescu, propunerea legislativă mai este susținută de un coleg senator de Olt: Siminica Mirea.

Aflaţi mai multe despre drama prin care a trecut familia Ciobanu AICI:

A salvat mii de vieți, dar pentru a fiului său imploră statul