Slatina plătește AMENDĂ pentru folosirea transportului în comun neadaptat persoanelor cu dizabilități

292

În urmă cu trei ani de zile, primarul Slatinei era amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pe motiv că transportul în comun nu poate fi folosit și de către persoanele cu dizabilități. Soluția definitivă dată de Instanța Supremă este plata unei amenzi de 8.000 de lei.

Primăria Slatina va trebui să plătească, din bugetul local, 8.000 de lei amendă, pentru că a încălcat o normă europeană ce prevede obligativitatea ca toate mijloacele de transport în comun să fie dotate cu rampe pentru persoanele cu handicap. Amenda a fost primită de către primarul municipiului, prin Hotărârea nr.357/11.05.2016 dată de Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care a sancționat mai mulți primari din țară. Deși în urma plângerii contravenționale a edulului împotriva hotărârii Curtea de Apel București a transformat amenda în avertisment, cu ocazia soluționării recursului Înalta Curte de Casație și Justiție a României a menținut hotărârea inițială, iar primarul va trebui să plătească. Plata se va face din bugetul local.

Actualul parc auto al Loctrans a fost înnoit în anul 2007, când municipalitatea a achiziționat în leasing 15 mijloace de transport (14 autobuze și un autorcar) pentru care s-a plătit 2,8 milioane de lei în care au fost incluse și amenajarea stațiilor de autobuz din oraș. Această sumă a fost plătită timp de șapte ani. Din cele 14 autobuze, 10 minibuze au o capacitatea de 70 de locuri- dintre care 20 pe scaune și restul în picioare, patru autobuze au 100 de locuri cu 32 de scaune.

Potrivit noilor normative europene, o treime din mijloacele de transport în comun dintr-o localitate trebuie să fie electrice (ecologice) până în 2020. Municipalitatea a început deja demersurile în acest sens. Astfel, va achiziționa prin MDRAP 8 autobuze electrice (care să deservească rutele 1, 1A, 1B, 2 și 5 de transport local de călători), 3 stații de reîncărcare rapidă și 8 stații de reîncărcare lentă. Alte 10 autobuze hibride vor fi achiziționate de administrația slătineană în cadrul Planului de Mobilitate Urbană. În urma implementării celor două proiecte, întreaga flotă de mijloace de transport în comun va fi înlocuită cu unele moderne, nepoluante.