Scutul antirachetă de la Deveselu a fost din nou adus în disvuție de către Rusia, care a solicitat SUA distrugerea lui, considerând că acesta poate avea un rol ofensiv, ceea ce ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare.
„Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acțiune scurtă și medie și a dronelor militare care intră sub incidența Tratatului”, a comunicat aseară Ministerul rus al Apărării.
Rușii se tem că de la baza NATO din Olt pot fi lansate şi rachete de croazieră în scopuri ofensive. „Acuzaţiile Rusiei sunt menite doar să justifice proiectele sale de dezvoltare a unor noi rachete, care reprezintă un pericol serios pentru întreaga Europă”, a declarat Teodor Meleşcanu.
Tratatul semnat în 1987 elimină rachetele cu rază intermediară din arsenalurile Rusiei şi Statelor Unite, iar Rusia l-a suspendat în weekend după ce Washingtonul a anunţat că se va retrage în şase luni dacă Rusia va continua să încalce tratatul.
Scutul antirachetă de la Deveselu a devenit operaţional în decembrie 2015 și face parte dintr-un proiect privind apărarea Americii şi aliaţilor săi de rachete balistice lansate de inamici, a doua bază terestră fiind amplasată în Polonia. Echipamentul din România include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii, cărora li se vor alătura nave de luptă poziţionate în Marea Mediterană. În momentul în care radarele de ultimă generaţie aflate în Turcia şi Marea Britanie vor identifica o rachetă trasă de inamic, atunci proiectilele defensive ale scutului vor fi lansate pentru a distruge ţinta.
Baza Militară Aeriană Deveselu a fost construită în 1952, cu bani veniţi de la Uniunea Sovietică. Construcţia ca bază NATO a început în 2013.