File de istorie: Domnitorul AI Cuza a vizitat de trei ori Slatina

260

Astăzi, la 160 de ani de la Mica Unire, doctoral în istorie Aurelia Grosu ne dezvăluie cum domnitorul AI Cuza a vizitat de trei ori Slatina, prima dată chiar la câteva luni de la Unirea Principatelor.

Astăzi, România aniversează 160 de ani de la Mica Unire. Pe 24 ianuarie 1859, avea loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

În această zi importantă, o lecție importantă de istorie despre Domnul Unirii și  legătura lui cu Slatina, este ʺpredatăʺ, într-un mod inedit, pe o rețea de socializare, de către doctoral în istorie Aurelia Grosu, fost șef al Secției de Istorie a Muzeului Județean Olt și fost director al instituției. De ceva timp, Aurelia Grosu a ales să expună pe rețeaua ce se bucură de numeroși utilizatori file din istoria locală, file ce se bucură de succes și fac ca prin modul de abordare să atragă numeroși slătineni  și nu numai care astfel cunosc mai multe despre localitatea și oamenii ei și îi apreciază pe înaintași.

Astăzi, aflăm că domnitorul AI Cuza a ajuns în Slatina de trei ori.

ʺVizitele Domnului Unirii, Alexandru Ioan Cuza, la Slatina 
Țara și poporul l-au iubit pe Domnul Unirii. Îi plăcea să coboare în mijlocul poporului, să îi asculte păsurile și să îndrepte măcar o parte din umilințele și nedreptățile pe care le îndura.
Al. I. Cuza a vizitat Slatina de trei ori, în anii 1859, 1862 și 1864.
În chiar primul an de domnie, între 17-30 iunie 1859, cu prilejul călătoriei efectuate în câteva districte din România Mică, Al. I. Cuza se oprește la Slatinaîn ziua de 28 iunie pentru a vizita instituțiile publice și a trece în revistă trupele dorobanților.
În anul 1862 a vizitat din nou orașul nostru și a inspectat activitatea instituțiilor publice locale. Și de acestă dată a fost întâmpinat cu multă căldură de orășeni și țărani din satele învecinate. Un slătinean îi întinde o pâine mucegăită și uscată, spunându-i: „Iată, Măria Ta, ce pâine mâncăm noi”. La reîntoarcerea în București, Domnul nu a uitat de plângerea slătinenilor și… îl destituie pe prefectul de Olt. 
Ultima vizită are loc în 1864, anul marilor reforme de modernizare a Principatelor Unite, printre care și reforma administrativă. Pentru prima dată se înființează instituția primăriei, comunele urbane și urbane fiind administrate de un primar. După ce a servit masa, a mers mai departe spre Craiova.ʺ, ne informează istoricul.